IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възнагражденията в бюджетната сфера няма да се намаляват засега

Финансовият министър смята, че ще се наложат допълнителни мерки за ограничаване на разходитев администрацията

13:51 | 03.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: ЕПА/БГНЕС</em></p>

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министерството на финансите засега се въздържа от предложението за намаляване на разходите за възнаграждения в бюджетната сфера. Това обяви по време на блиц контрол в парламентарната бюджетна комисия финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от БНР.

Според него намаляването на персонал засега не стои на дневен ред, а след края на първото тримесечие в бюджетните организации ще се направи атестация на служителите.

"С аргумента, че има служители, които не са толкова натоварени, защото работят от вкъщи, става още по валиден аргументът, че има служители, които, без да взимат достатъчно мерки, присъстват на работните си места и хипотетично са изложени на по-висок риск и вършат работата и на тези, които не могат да си я вършат от вкъщи, коментира Горанов. - Нека да имаме посока, но да не прибързваме с решенията, защото разполагаме с твърде малко информация.“

Финансовият министър допусна, че по-вероятният е сценарий е да се наложат допълнителни мерки за ограничаване на разходите. „В момента, в който видим, че това се налага, ще го предложим", посочи той.

Investor.bg припомня, че премиерът Бойко Борисов възложи на парламентарната група на ГЕРБ да внесе проекторешение за замразяване на заплатите на депутатите. Предложението е те да бъдат замразени към нивата от декември 2019 г. и заплатите през третото тримесечие на изминалата година. Освен това от ГЕРБ обмисляме вариант и за дарение на част от заплатите си.

Решението беше анонсирано по-рано днес, след като се разбра, че в ситуация на криза заплатите на депутатите се повишават от 1 април.

Възнагражденията на народните представители се формират от данните на Националния статистически институт за средната заплата в обществения сектор за последния месец от всяко тримесечие. Те взимат сумата в троен размер. Така заплата им от 1 април се увеличава с 375 лева и става 4248 лв.

Лидерът на ГЕРБ влезе в задочна конфронтация с председателя на парламента Цвета Краянчева, която в телевизионно интервю поиска заплатите на депутатите да не се замразяват, а част от тях да се дарява. След коментара на Борисов Караянчева се извини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още