IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първи случай на коронавирус във Враца*

Общо 498 са доказаните случаи на заболяването у нас

08:19 | 04.04.20 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС</em></p>

Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС

Още един град се появява на картата с потвърдени случаи на коронавирус у нас. Това е Враца, където е регистриран първи случай на заболяването през последното денонощие. 

Общо 21 случая са потвърдени през последните 24 часа, съобщи ген.-майор Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА и председател на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, на редовен брифинг в Министерски съвет. От тях 17 души са настанени в болница, а са изследвани над 350 лица. Така общо доказаните случаи на COVID-19 у нас стават 498.

173 души са настанени в болница, от които 20 се намират в интензивно отделение. 97 се намират в болници в София, от които 17 в интензивно отделение, 14 са в Пловдив, от които трима души са в интензивно отделение. Излекувани са 34 души - 22 мъже и 12 жени. Средната им възраст е 47 години. 

От регистрираните през последното денонощие случаи 8 са в София, а двама в Бургас. Ген. Мутафчийски обърна специално внимание на случай на 34-годишен мъж от Несебър, който се е завърнал от Банско на 1 април. Другият случай е на жена на 33 години в Бургас.

В Добрич е установен коронавирус при едногодишно бебе, което е с ларингит. И двамата му родители са с доказан COVID-19. В Пазарджик са регистрирани два случая, един случай е регистриран във Варна, 1 в Благоевград, 1 във Видин, 1 в Кюстендил, 1 в Ловеч и 1 в Сливен. 

Вчера са регистрирани два смъртни случая - мъж на 83 години в Кюстендил и жена на 83 години в Александровска болница в София. 

Съпругата на депутата от ДПС Хасан Адемов, който даде положителен резултат за коронавирус, също е заразена със заболяването, съобщи ген. Мутафчийски. Установяват се контактните лица на депутата, както и на другите двама депутати от ГЕРБ, които дадоха положителни резултати за коронавирус. 

По отношение на ограничителните мерки по области ген. Мутафчийски посочи, че те дават добър резултат в Пловдив, а в Бургас обстановката е стабилизирана. Във Варна има леко покачване на регистрираните случаи, но по думите на председателя на Националния оперативен щаб няма сериозен риск. Неясна остава ситуацията в област Монтана, където има 20 случая на коронавирус. "Тържество с участието на 24 души, сред които са установени случаи на заболяването, създаде тревога в цялата област и ние внимателно наблюдаваме как се развиват нещата", каза ген. Мутафчийски. Той допълни, че остава засилено вниманието към Банско. "Благодарим на правителството, че се съобрази с искането ни Банско да се ползва със същия статут като на областен град, т.е. да има ограничаване на движението извън града. Наблюдаваме ситуацията изкъсо", посочи ген. Мутафчийски. 

"Имаме плавно покачване на броя на заразените и това е отражение на взетите ограничителни мерки. Нямаме растеж в смъртността и скрита смъртност вкъщи, което би било индиректен показател дали представяната от нас картина е обективна", заяви ген. Мутафчийски. "Все още сме напът към качване на броя на случаите. По никакъв начин не можем да говорим, че сме преодолели опасността", допълни той. 

*Информацията е допълнена. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
Лукашенко о коронавирусе: Люди, возьмитесь за голову и успокойтесь! Не надо беситься от психоза!https://***.youtube.com/watch?v=PYVSvu2F1ho
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
На *** му трябва време ... след като свърши театрото , ше се покрие ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 3 години
Грозни и просташки нападки към доц. Атанас Мангъров от премиера Борисов. Доц. Мангъров излагаше гледната си точка, като специалист, с опит, чисто, и прифесионално. Такива политици ли искаме? Това ли е политическата класа? Бай *** от Алеко Константинов е само блед образ, пред тези създания, които ни управляват. Това не са хора, отдавна са скъсали със всичко човешко. Отдавна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
многодобре
преди 3 години
...днес по медиите се изреждат хора на герберска хранилка и ни обясняват , как добре се грижат за нас и нашето здраве и как искат да го правят още дълго и дълго! ....Хвърлили са се всички в купом да бранят правителството и решенията на неговото отроче, щаба на гологлавият статистик! ....Иска им се да си седим по домовете до средата на месец Май. Как ще стане това и дали ще го позволим, предстои да видим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 3 години
С покачване на случаите, се покачва и осъзнаването на хората, че ги управляват тотално неадекватни хора. Когато цирка приключи, ще има изненади,за всички управляващи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още