IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заразените с коронавирус у нас прехвърлиха прага от 500 души

Днес са потвърдени пет нови случая, от които три са в София

17:39 | 04.04.20 г. 34
<p>
	<em>Снимка: Боби Тошев, БГНЕС</em></p>

Снимка: Боби Тошев, БГНЕС

503 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. Броят на починалите е 17, като трима от тях са издъхнали днес. Става дума за 48-годишна жена, която е починала в "Пирогов", както и двама мъже на 54 и 86 г., които са били настанени в болница "Света Ана" в столицата. 

По информация на Националния оперативен щаб през деня са доказани още 5 нови случаи, като 3 от тях са в София, 1 в Стара Загора и 1 в Бургас. Лабораториите продължават да работят, съобщава пресцентърът на Министерството на здравеопазването. 

192 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 26 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники.

По отношение на общата картина към 4 април: 287 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 216 на жени. Средната възраст на лицата, при които е доказана коронавирусна инфекция, е 47 години.

Регистрираните случаи по административни области са както следва: Благоевград – 15; Бургас – 24; Варна – 24; Велико Търново – 4; Видин – 2; Враца – 1; Габрово – 2; Добрич – 11; Кърджали – 8; Кюстендил – 7; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 10; Перник – 6; Плевен – 9; Пловдив – 29; Русе – 1; Силистра – 2; Сливен – 6; Смолян – 13; София – 298; Стара Загора – 5; Хасково – 2; Шумен – 4.

Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при лица-медицински служители е 23 души.

Тази сутрин на картата на областите с официално потвърдени случаи на коронавирус у нас се появи и Враца, а сред новите случаи през последното денонощие е и бебе от Добрич, чиито родители също са с установен COVID-19, съобщи началникът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген.-майор Венцислав Мутафчийски. 

"Имаме плавно покачване на броя на заразените и това е отражение на взетите ограничителни мерки. Нямаме растеж в смъртността и скрита смъртност вкъщи, което би било индиректен показател дали представяната от нас картина е обективна", заяви ген. Мутафчийски на редовния си сутрешен брифинг. "Все още сме напът към качване на броя на случаите. По никакъв начин не можем да говорим, че сме преодолели опасността", допълни той. 

По-рано днес беше представено и мобилно приложение, което ще помага на гражданите да се информират проактивно за текущото си здраве и в същото време да има проактивни действия и от държавата, ако се налага. То ще е налично за безплатно сваляне от граждани от неделя или понеделник, тъй като в момента тече процес на валидацията му в каналите на Apple и Google, обясниха създателите му на извънреден брифинг в МС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 6 rate down comment 2
Oбичам България
преди 4 години
o sancta simplicita
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 6
mariata
преди 4 години
Явно не си вярващ. За вярващия доказателства не са нужни. Съмнения няма. Започнеш ли да се съмняваш, значи си изгубил вярата. Господ има и той ни е изпратил този бич. Учените са жалки, нищожни създания, от които нищо не зависи. Факт е, че една дребна твар съсипва най-високите технологии и учените са безсилни. Тази пандемия показа на умните хора колко нищожен е човек и колко малко зависи нещо от него. Показа колко неустойчива е глобалната икономика и колко неподготвена е здравната система. Човечеството е преминало успешно през доста по-тежки пандемии и е преминало през тях най-вече с вярата в бог, а не с карантини. Както е дошъл сам, така и сам ще си отиде вирусът и ще вземе точно толкова и точно тези определени жертви на които им е било писано да умрат от него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 3
cherney
преди 4 години
През 2020г. да се празнува възкръсването на някого / невъзможно от научна гледна точка /, случило се преди 2000 години и с това да рискуваш заразяване на хора е ...... най-голямата възможна глупост. Всички религии следва да бъдат обявени извън закона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 2
wag1111
преди 4 години
Г-н Dr. Vatnikov как ви се струва, че отведнъж и по едно и също време целия свят почти обяви тази епидемия. За момента живея в германия. Тука преди момента на гласуване (22.03.2020) обявяване на т.н. епидемия една известна професорка д-р беше интервюирана и жената каза ,че цитирам "корона вирусът е от ноември месец в Германия". След това тука Парламентът обяви затваряне само на заведения, магазини, Училища, масвни центрове и козметични, където има огромни струпвания на хора, като при заведенията само се забрани да се сяда не и да се пазарува от тях. Също така зета на един колега в берлин е доктор в една болница, където уж в този район имало много заразени. Човекът каза , че 3 седмици преди това им доставили 12 апарата за обдишване и през този период нямало постъпил при тях нито един заразен и стоели още с найлоните.САМ МОЖЕ ДА СИ ПРЕЦЕНИШ КАКВО Е !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 2
Oбичам България
преди 4 години
Човек, освен ако нямаш възрастни роднини, недей да говориш така, защото по ирония, съдбата ни наказва за думите ни. Проблемът в момента е, че ни трябва време да се подготвим - нямаме легла, нямаме лекарства и нямаме машини (просто не ти го казват по ТВ, за да няма паника). Понеделник бяха събирани директорите на болниците в областните градове и им се даваха инструкции да преструктурират отделения и са правят графиците за двойни смени. Няма да ти казвам по колко легла в инфекциозните отделения имаше на град (извън София), за да не те плаша. Правителството очаква по Великден да има пик и се надяват да сме готови - тогава ще почне масовото хоспитализиране евентуално. Цялата работа с мерките беше единствено с цел подготовка, защото нещата преди срещата в понеделник бяха меко казано трагични.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 3
dr.5rov
преди 4 години
Нещото, към което клоня и аз е казано в последното ви изречение. Приемам го за сега като най-вероятното от три-четери възможности, но нямам смислен отговор на въпроса защо. Сам по себе си корона вирусът може да не е толкова опасен. По-голямата част до 98% могат да се излекуват успешно, но само ако има възможност да се лекуват. А точно това не може да се прави при много стръмната крива на заболяване. Ако всички заболели можеха без напрежение да се лекуват дори само със сега известните лекарства, никой нямаше да действа по този начин. Лично за мене смислеността на сегашните мерки е основно да се забави кривата на заболеваемост, за да може здравните системи да поемат болните. По един или друг начин мисля, че всички ще минем през този вирус, но важното е това да се разтегли във времето. Това се прави в момента. Видяхме какво стана в Англия, която пое по пътя "дайте сега всички бързо да минем през този вирус". На последната си снимка, докато се лекува Борис Джонсън хич не изглеждаше добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Световна иьмишльотина?И затова всички страни наложиха мерки? Как не са се сетили да те питат тебе, някакъв анонимен мишoк, да им обясниш как е измишльотина?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 6
wag1111
преди 4 години
Според ЕДИН САЙТ могат да умрат и един милион за ден. Така ли е? Не е ли така? Кой ще ни каже?То утре според друг САЙТ може да изкочи, че човекът е безсмъртен, но около теб пак да има погребения. Така ли е? Не е ли така? Кой ще ни каже?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 6
wag1111
преди 4 години
Вие хора се побъркахте вече от световната измишльотина. Огледайте се колко хора около вас са заразени и колко от тях са починали и при какви обстоятелства. Ако въобще видите тежко болен. От там си вземете числата за статистика г-н dr.5rov. Замислете се от кога сте се оставили хората да ви манипулират и да ви водят за носа. Замислете се от кога сте се оставили хората да ви манипулират и да ви водят за носа. Банкерите си направиха играта, до края на годината ще видите и защо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 3
dr.5rov
преди 4 години
Ако имаш родители, които са на години, вземи и ги зарази за да умрат по-бързо, защото така и така ще умрат след шест месеца. И не се опитвай да ги лекуваш, защото ще има тлкова много болни, че труповете ще започна да се въргалят по улицата защото няма кой да ги прибере, както се случва на някои места по света. Има такива снимки. А да и някои могат да решат, че такива като тебе и децата ти са потенциални убийци и да решат, че си струва превантивно да бъдат убити, за всеки случай. Изобщо си нямаш представа какво същество може да бъде човек. Но все все пак някаква представа можеш да добиеш, ако се погледнеш в огледалото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още