IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заразените с коронавирус у нас прехвърлиха прага от 500 души

Днес са потвърдени пет нови случая, от които три са в София

17:39 | 04.04.20 г. 34
<p>
	<em>Снимка: Боби Тошев, БГНЕС</em></p>

Снимка: Боби Тошев, БГНЕС

503 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. Броят на починалите е 17, като трима от тях са издъхнали днес. Става дума за 48-годишна жена, която е починала в "Пирогов", както и двама мъже на 54 и 86 г., които са били настанени в болница "Света Ана" в столицата. 

По информация на Националния оперативен щаб през деня са доказани още 5 нови случаи, като 3 от тях са в София, 1 в Стара Загора и 1 в Бургас. Лабораториите продължават да работят, съобщава пресцентърът на Министерството на здравеопазването. 

192 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 26 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники.

По отношение на общата картина към 4 април: 287 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 216 на жени. Средната възраст на лицата, при които е доказана коронавирусна инфекция, е 47 години.

Регистрираните случаи по административни области са както следва: Благоевград – 15; Бургас – 24; Варна – 24; Велико Търново – 4; Видин – 2; Враца – 1; Габрово – 2; Добрич – 11; Кърджали – 8; Кюстендил – 7; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 10; Перник – 6; Плевен – 9; Пловдив – 29; Русе – 1; Силистра – 2; Сливен – 6; Смолян – 13; София – 298; Стара Загора – 5; Хасково – 2; Шумен – 4.

Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при лица-медицински служители е 23 души.

Тази сутрин на картата на областите с официално потвърдени случаи на коронавирус у нас се появи и Враца, а сред новите случаи през последното денонощие е и бебе от Добрич, чиито родители също са с установен COVID-19, съобщи началникът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген.-майор Венцислав Мутафчийски. 

"Имаме плавно покачване на броя на заразените и това е отражение на взетите ограничителни мерки. Нямаме растеж в смъртността и скрита смъртност вкъщи, което би било индиректен показател дали представяната от нас картина е обективна", заяви ген. Мутафчийски на редовния си сутрешен брифинг. "Все още сме напът към качване на броя на случаите. По никакъв начин не можем да говорим, че сме преодолели опасността", допълни той. 

По-рано днес беше представено и мобилно приложение, което ще помага на гражданите да се информират проактивно за текущото си здраве и в същото време да има проактивни действия и от държавата, ако се налага. То ще е налично за безплатно сваляне от граждани от неделя или понеделник, тъй като в момента тече процес на валидацията му в каналите на Apple и Google, обясниха създателите му на извънреден брифинг в МС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 11
mariata
преди 3 години
Аз ще се съглася с теб. Ако ще забавяме, то да въведат за дъртаците тотална карантина. В момента те се шляят по цял ден. Децата ни пълнеят и полудяват в домовете ни. Ние не изкарваме пари, всичко се срутва, за да пазим 80+ годишни наглеци, които по цял ден са навън, които и без това само тежат на НОИ, които и без това са едни опаковки без съдържание. И ББ казва, че приоритет са му пенсиите, а не младите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 12
фиг.1
преди 3 години
500 души са нищо. Което не го казвам като похвала. Колкото повече са заразените, толкова по-бързо ще приключи епидемията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 9
ing5rov
преди 3 години
пак изоставаме ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
kane
преди 3 години
...явно не всеки си стои в къщи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още