IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кралица Елизабет II: Отново ще дойдат по-добри дни

В рядко телевизионно обръщение 93-годишният монарх подчерта, че жертвите, направени по време на националната блокада, ще си струват

22:19 | 05.04.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: EPA/NEIL HALL&nbsp;</p>

Снимка: EPA/NEIL HALL 

Кралица Елизабет II призова британците да приемат същата дисциплина и решителност, която Великобритания е показала по време на Втората световна война, тъй като се опитва да утеши обществото по време на борбата с коронавируса.

В рядко телевизионно обръщение 93-годишният монарх подчерта, че жертвите, направени по време на националната блокада, ще си струват, и добави, че семействата и приятелите ще се съберат отново, след като кризата премине.

„Надявам се през идните години всеки да може да се гордее с това как е отговорил на това предизвикателство“, каза тя. „И тези, които идват след нас, ще кажат, че британците от това поколение са били толкова силни, колкото всички“. "Заедно ще се справим с тази болест и искам да ви уверя, че ако останем единни и решени, ще я преодолеем", каза тя в телевизионното обръщение.

Кралицата благодари на персонала на Националната здравна служба и на други ключови служители, които се справят с пандемията. Освен годишното си коледно обръщение тя рядко прави такива публични изявления. В своето продължаващо 68 години управление тя е правила това едва 4 пъти досега - понякога говорейки за живота и смъртта (по повод на войната в Залива), понякога - за национални празниц, като диамантената ѝ годишнина на трона през 2012 г.

Тя припомни първото си обръщение към народа през 1940 г. като тийнейджър, израствайки през Втората световна война, заедно със сестра си Маргарет. „Ние, като деца, говорихме от тук в Уиндзор, към деца, които бяха евакуирани от домовете си и изпратени далеч за собствена безопасност. Днес за пореден път мнозина ще изпитат болезнено чувство за раздяла с любимите си хора. Но сега, както тогава, ние знаем дълбоко в нас, че това е правилното нещо“.

Речта беше записана в замъка Уиндзор от един-единствен оператор, който е носил лични предпазни средства и е поддържал безопасно разстояние от монарха. В своето послание кралицата заяви, че самоизолацията ще бъде трудна за мнозина, но също така предлага на хората шанс да забавят темпото, да разсъждават върху живота или да се молят.

„Трябва да се успокоим, че макар да трябва да издържим още известно време, ще се завърнат и по-добри дни“, каза тя. „Ние отново ще бъдем с нашите приятели; отново ще бъдем със семействата си. Ще се срещнем отново“.

Великобритания е в състояние на практическа блокада, като на хората е казано да си стоят вкъщи и да излизат само по неотложен повод, като снабдяване с хранителни продукти.

Преди 4 дни британският принц Чарлз заяви, че се е е възстановил от коронавируса. Той похвали самоотвержаната отдаденост на здравните служители и заяви, че страната му преминава през странен и потискащ период.  71-годишният британски престолонаследник е излязъл от самоизолацията в понеделник, след като имал „за щастие… относително слаби симптоми“. Канцеларията му съобщи, че сега той е в добро здраве.

Във видео обръщение принцът заяви, че макар да се е възстановил, ще продължи да спазва социална дистанция и обща изолация. 72-годишната му съпруга Камила, която е дала отрицателен резултат на теста за коронавирус, остава в самоизолация до края на седмицата в случай, че развие симптоми.

“В такъв безпрецедентен и тревожен момент в живота на всички ни двамата със съпругата ми мислим особено за всички онези, които са загубили любимите си хора в толкова трудни и необичайни обстоятелства, и за онези, които трябва да преживеят болестта, изолацията и самотата“, допълни Чарлз от дома си в Шотландия.

„Като нация сме изправени пред много трудна ситуация, която също така съзнаваме, че заплашва прехраната, бизнеса и благосъстоянието на милиони наши граждани. Никой от нас не може да каже кога ще свърши това, но то ще свърши“, отбеляза принц Чарлз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
dr.5rov
преди 3 години
Доста сериозна разлика сравнени с изказванията на нашия президент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още