IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емил Хърсев: 10 млрд. лв. биха били достатъчни България да излезе от кризата

С поемането на осигуровките мярката „60/40“ може да е работеща, твърди финансистът

10:38 | 06.04.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

10 млрд. лв. биха били достатъчни България да излезе от кризата с коронавируса. Това коментира в ефира на bTV финансистът Емил Хърсев. Според него управляващите трябва да мислят не само ликвидност, но и за това как да се запази капацитетът на българската икономика.

Не е ясно колко време ще продължи извънредното положение. Имаме опита на Китай, там на 90 на сто са възстановени фирмите, затва мисля, че тези 10 млрд. лв. са доста. 

„Необходимо е да се включат капиталови инструменти, рекапитализации на фирмите и да се възстанови финансовото им положение в дълъг срок, а с кредити това не става“, обясни финансистът по повод отпускането на безлихвени кредити.

По думите му, промените „60/40“ наистина стават мярка, която ще подпомогне бизнеса, ако държавата поеме и осигуровките, а не както беше досега сума, върху която работодателят ще плаща осигуровки. Финансистът предположи, че повече фирми ще се възползват от мярката „60/40“ и ще запазят персонала си. „Човек има нужда от оборотни средства, за да възстанови дейността си. След кризата ще имаме едни по-добри общи условия", добави още той.

Финансистът подчерта, че в момента няма нужда българите да обръщат в други валути спестяванията си. „Левът е преобезпечен с наличности в резерва на Валутния борд с евро. Няма никаква причина да се правят тези трансформации", каза още Хърсев.

Той подчерта, че в момента се наблюдава и спад в търсенето на имоти, което е предпоставка и за спад в цените. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
То пък Хърсев един еродиран финансист та няма накъде.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
крас
преди 3 години
ВЪПРОСА Е КОЙ И ЗАЩО ПРЕДИЗВИКА ТАЗИ КРИЗА , КОЯТО ОСВЕН ВЪТРЕШНИЯТ НИ ПАЗАР ЩЕ ПРЕДИЗВИКА И ОТРИЦАТЕЛНО САЛДО В ТЪРГОВИЯТА НИ и ще даде възможност на чужди международни консорциуми да заемат нашата пазарна ниша!!!СЛУЧВАЩОТО СЕ НЕ Е НИЩО ДРУГО ОСВЕН НОВО ПРЕРАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА ПАЗАРИТЕ ПОЗНАТО НИ ОТ 90 -те ГОДИНИ НА МИНАЛИЯ ВЕК, ПОМНИТЕ ЛИ ТОГАВА КОЙ ЗАЕ НАШИТЕ ПАЗАРИ НА БЪЛГАРСКИ СТОКИ?!!Същите които се опитват да повторят номера и сега. А иначе НАЧАЛНИК ЩАБА МУТАФЧИЙСКИ И ВСЛУШВАЩОТО СЕ В НЕГО ПРАВИТЕЛСТВО извършват една процедура на изгаряне на юргана заради бълхата. . Дали го правят от неразбиране или се вслушват в съвети дадени им от НАТОВСКИТЕ ИМ КОЛЕГИ ОТ КЕРБАЛА , е въпрос на който нямам отговор. Би било обидно и неразумно да приема, че Мутафчийски е *** и не разбира какви са последиците от това което правят като "мерки" БЛОКИРАЩИ ИКОНОМИКАТА НИ!!НЕ НАМИРАМ ВРЪЗКАТА МЕЖДУ БОРБАТА С ВИРУСА И ВКАРВАНЕТО НИ В СИСТЕМАТА БИГ БРАДЪР поставяща ни в ДОМАШЕН АРЕСТ.БИ БИЛО ПЪЛНО БЕЗУМИЕ ДА СЕ ПРОДЪЛЖИ И СЛЕД 13 МАЙ С ТОЗИ РЕЖИМ НА АГОНИЯ, КОЙТО ЩЕ ДОУНИЩОЖИ И ТОВА КОЕТО ОЩЕ ПЪШКА НА КОМАНДНО ДИШАНЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 3 години
не си ли се замислял тази паника възниква заради постоянното говорене на "позитивни" неща (да не казвам чисти лъжи)... и като бях малък имаше една приказка за едно овчарче ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 5
Бидонойл
преди 3 години
Не го слушай щом искаш, но защо трябва да му опонираш? Всеки отговорен политик и финансист в момента се стреми да говори по-позитивно, може и да спестява някои неща, но не е нужно кризата да се обръща в паника, така ще стане много по-зле. Не само у нас, но и навсякъде по света. И без това в момента има твърде много недоброжелатели, които само чакат възможност да психират хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 3 години
.... а как реши че кризата е следствие на глобализацията? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
Pyramid
преди 3 години
Емил Хърсев: 10 млрд. лв. биха били достатъчни България да излезе от кризатаЩе си позволя да опонирам: Доколкото тази криза е системна и във висока атепен, следствие гло ализацуята и липсата на защитни механизми на държавно ниво, едни пари, просто наляти в икономиката, биха решили въпроса но, само за някои и само за кратко. Работата е там, че нито ще върнат туристите, нито ще отворят пазарите ни за експорт, свити от много по-могъщи сили, нито ще реструктурират целия огромен механизъм, наречен икономика а само, ще претекат пи сметките на неколцина пеиближени до Властта, бетонирайки олигархията.Накратко, г-н Хърсев греши или нарочно говори врели-некипели. И в двата случая, да му се връзваме, е не просто грещка, а ОГРОМНА грешка. Да го слуша, който иска. Аз отказвам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още