IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катар ще се опита да набере над 5 млрд. долара с продажба на еврооблигации

Арабската монархия предлага 5-,10- и 30-годишни облигации, за да набере средства за справяне с проблемите с коронавируса

23:03 | 07.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Катар, най-големият износител на втечнен природен газ в света, продава еврооблигации, за да подкрепи своите финанси на фона на глобалната тенденция кредитополучателите да издават дългови книжа, с което да омекотят негативните ефекти от разпространението на коронавируса и сътресенията на световните пазари през миналия месец, съобщава Bloomberg.

Монархията в Персийския залив, оценена от S&P Global Ratings с рейтинг от AA-, предлага 5-, 10- и 30-годишни облигации, като има за цел да набере повече от 5 млрд. долара, посочват източници, запознати с въпроса, поискали да запазят анонимност. 

Правителството предлага богата премия на вече издадените облигации, като определената доходност е 4,05% за книжата с падеж през 2048 г. Израел, която е оценена по същия начин от S&P, издаде облигации на обща стойност 5 млрд. долара през изминалата седмица, която включваше 30-годишна порция с лихвен процент от 3,875%.

"Катар е с оценка два пъти „А“ и сега предлага доходност, за която можехме само да мечтаем само преди няколко месеца", споделя Карл Вон, ръководител в Avenue Asset Management Ltd..

5-годишният транш разполага с насока за първоначален спред от 335 базисни пункта върху американските държавни ценни книжа, което би се равнявало на доходност от приблизително 3,85%. 10-годишните облигации са с насока от 340 базисни пункта.

Продажбите на държавни дългови инструменти се възобновяват след разпространението на коронавируса и понижаването на цените на петрола през март, а много от страните в региона вече предприемат подобни стъпки.

qatar qatar

Панама емитира дълг за 2,5 млрд. долара, докато Индонезия набра 4,3 млрд. долара в понеделник по време на най-голямото предлагане на страната до момента.

„Катар предлага сочни спредове и за трите транша“, коментира Чираг Доши, главен инвестиционен директор на Qatar Insurance Company в Доха, който вероятно ще купи облигации от страната. „Очаква се изданието да генерира благоприятно търсене и ще отвори вратата за повече продажби на облигации в региона“.

Блокадите, свързани с COVID-19, затрудняват повечето икономики в Персийския залив. Цените на газа са тясно обвързани с цените на петрола, които намаляха почти наполовина през тази година, след като пропадна споразумението на ОПЕК+ за ограничаване на петролните доставки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още