IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГИТ: Прекратяване на трудов договор по взаимно съгласие лишава от права за обезщетение

При устни договорки между работодател и служител има голям риск работникът да изгуби част от своите права, предупреждават от Инспекцията по труда

12:53 | 07.04.20 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

При устни договорки между работодател и служител има голям риск работникът да изгуби част от своите права. Затова от Главна инспекция по труда (ГИТ) съветват работниците и служителите да не се съгласяват за прекратяване на трудов договор по взаимно съгласие, тъй като това пряко влияе върху правото им да получават обезщетение за безработица.

Това каза по БНТ каза главният юрисконсулт към Инспекцията по труда Николай Стоянов.

Експертът разясни, че Инспекцията по труда няма правомощия във връзка с прекратяването на трудовите договори, а само доколкото служителите да получат от работодателя необходимите документи, които са нужни да се регистрират в съответното бюро по труда и да започнат нова работа. 

Ръстът на сигналите в Главната инспекция по по труда в момента е с над 50% от обичайното за настоящия период на годината. Основните сигнали са свързани със заплащането на трудовите възнаграждения и обещетенията при прекратяването на трудовите договори, каза гл. юрисконсулт към Инспекцията по труда Николай Стоянов.

ГИТ вече се е ангажирала, когато получи сигнал за упражнение на натиск и насилие под каквато и да е форма спрямо работниците, да сигнализират съответната прокуратура.

Инспекцията по труда напомня, че и в периода на извънредното положение работниците и служителите не могат да бъдат изпращани в неплатен отпуск без тяхно съгласие.

Работещите не трябва да подписват документи, с чието съдържание не са съгласни - например за прекратяване на трудов договор по взаимно съгласие или със задна дата, или заявление за неплатен отпуск.

Работодателят следва да им предостави веднага заповеди за прекратяване на трудовите договори, в които да са отразени всички дължащи им се обезщетения - за неизползван платен годишен отпуск, за неспазено предизвестие, ако им се дължи такова, за придобито право на пенсия и др.

Срокът на предизвестие тече и по време на ползването на законоустановен отпуск.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още