IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nissan ще освободи 10 хил. американски служители заради коронавируса

Японският концерн предвижда подобни действия и във Великобритания и Испания

13:52 | 07.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Японският автомобилен концерн Nissan Motor ще съкрати около 10 000 работници в САЩ - почти цялата работна сила в американските заводи на компанията - тъй като производството там беше спряно в средата на март заради разпространението на COVID-19, научи Nikkei. Изплащането на заплати също е забавено в някои от заводите. 

Значителните ограничения върху икономическите дейности, причинени от ограничителните мерки, които имат за цел да спрат разпространението на коронавируса, започват да оказват сериозен ефект върху реалната икономика, включително върху работните места.

Първоначално се очакваше, че петте завода, които временно бяха затворени на 20 март, ще възобновят производството си от 6 април. Само че ситуацията с разпространението на новия коронавирус в страната накара японския автомобилен концерн да преразгледа плановете си.

Служителите на Nissan в заводите за сглобяване на автомобили и двигатели в щата Тенеси и в автомобилния завод в щата Мисисипи ще бъдат засегнати. В Тенеси компанията произвежда SUV (sport utility vehicle) модели, седани и електрически превозни средства. Съоръжението в Мисисипи произвежда джипове и търговски превозни средства.

Приблизително 10 000 служители няма да получат заплащане от Nissan след освобождаването си, въпреки че изглежда, че компанията ще ги върне на работа, след като съоръженията възобновят дейност. Дотогава работниците ще трябва да разчитат на държавните помощи за обезщетение при безработица.

Освен това Nissan планира да премахне по-голямата част от около 6-те хиляди служители във Великобритания, както и около 3000 работници в своя завод в Барселона, Испания.

Преди време Kiodo съобщи, че общият обем на продажбите на шестте японски автомобилопроизводителя, включително и на Нисан, на пазара в САЩ през първото тримесечие са се свили със 17 на сто спрямо същия период година по-рано. Спадът е свързан с намалялата покупателна активност на американците заради ограниченията, въведени в редица щати в усилията за овладяване на разпространението на инфекцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още