IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Елджой“ получи финансиране от 630 хил. евро

Парите ще отидат основно за увеличаване на производствения капацитет и технологично развитие на електрически велосипеди

16:32 | 07.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Галин Бонев (вляво) и Александър Михайлов, основатели на &quot;Елджой&quot;. <em>Снимка: &quot;Елджой&quot;</em></p>

Галин Бонев (вляво) и Александър Михайлов, основатели на "Елджой". Снимка: "Елджой"

Българската компания за електрически велосипеди „Елджой“ получи финансиране от 630 хил. евро. Средствата са от “Телерик”, LAUNCHub Ventures, фондът Eleven и Bgmenu. Инвестиционният рунд бе затворен през февруари.

Парите ще отидат основно за увеличаване на производствения капацитет и технологично развитие на продукта.  Сред целите ни е да стъпим на нови пазари”, коментира Галин Бонев, основател на „Елджой“. Плановете на българската компанията включват навлизане в Западна Европа и САЩ. В момента „Елджой“ развива нов проект, който предстои да бъде обявен скоро и обещава да трансформира градската среда.

„Инвестицията ми в „Елджой“ кореспондира пряко с професионалните и личните ми приоритети. Разбирането ми е свързано с все по-голямата необходимост за въвеждането на продукти и услуги, които носят позитивна промяна за потребителите, бизнеса и планетата”, коментира Владимир Давчев, основател на BGmenu

Инвеститорите виждат значителен потенциал в е-мобилност индустрията и отбелязват, че България е един от най-големите производители на велосипеди в Европа, а електрическите велосипеди са най-бързо растящият сегмент от пазара на електрически превозни средства. Същевременно в много страни доставките на храни до дома се осъществяват именно с електрически велосипеди и в тази ниша търсенето също расте с бързи темпове, затова и бизнес плановете на компанията са съпоставимо високи, коментират от дружеството.

„Ние винаги сме вярвали, че България е добра база за производство за Европа спрямо Китай и другите азиатски държави (т.н. nearshoring), и съответно имаме инвестиции в няколко хардуерни компании със собствени продукти с добавена стойност подобно на „Елджой”, коментира един от инвеститорите Ивайло Симов, управляващ партньор в Eleven. Според него в настоящата глобална ситуация може дори да има допълнителен ръст на търсенето на продуктите „Елджой”, особено поради предимствата, които локалните производители предоставят.

„Аз лично имах огромен „а-ха“ момент, когато се качих на електрически велосипед. Това е най-голямата революция, откакто е изобретен велосипедът, защото надгражда грандиозно усещането, поводите и местата до които може да стигнете с колело. Да бъда част от тази революция е наистина вълнуващо“, споделя Светозар Георгиев, съосновател на „Телерик".

От 2017 г. до момента “Елджой“ си партнира с „Клийнтех България”. Производителят на електрически велосипеди бе подкрепен от организацията в няколко инициативи, включително пилотния проект със Столичната община за първата в България система за споделено ползване на електрически велосипеди в градска среда, която стартира през 2018 г. и продължава да работи и функционира успешно на територията на София. Наред с достъпа до обучения и експертиза в сферата на бизнес развитието и др., „Клийнтех България” осигури финансиране в размер на 112 хиляди евро, което подпомогна компанията да създаде, валидира и развие основните компоненти на бизнеса си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още