IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата с коронавируса доведе до закриването на Germanwings

Lufthansa реши още да изведе от експлоатация 40 самолета, намалява капацитета на бранда Eurowings и ще ускори преструктурирането на два свои филиала

22:27 | 07.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Германският авиопревозвач Lufthansa закрива нискотарифното си подразделение Germanwings заради кризата, свързана с разпространението на коронавируса Covid-19 и икономическата блокада, съобщава Financial Times, като се позовава на съобщение на борда на компанията.

Авиокомпанията освен това извежда от експлоатация 40 самолета, намалява капацитета на бранда Eurowings и ще ускори преструктурирането на филиалите си Austrian Airlines и Brussels Airlines, допълва изданието.

Пътническите самолети, които вече няма да летят под флага на Lufthansa, включват шест Airbus A380, седем A340-600s и пет Boeing 747-400s. Единадесет Airbus A320s, които са използвани за връзки на къси разстояния, също ще бъдат приземени. В резултат капацитетът на Lufthansa в основните и центрове - Франкфурт и Мюнхен, ще бъде намален.

Изданието посочва, че компанията още миналия месец е очертала доста песимистичен сценарий в бележка, разпространена до служителите в един от техническите обекти на Lufthansa в Ирландия, която е видяна от Financial Times.

В изявление от днес компанията, която пусна в отпуск почти 90 хил. души, посочва, че възстановяването ще отнеме месеци, както и че към края на годината капацитетът и ще е на три четвърти от този преди кризата с коронавируса.

В изявлението се посочва, че „ще отнеме месеци, докато глобалните ограничения за пътуване бъдат напълно премахнати, и години, докато световното търсене на самолетни пътувания се върне на нивата преди кризата“.

Базираната във Франкфурт авиокомпания, която провежда ежедневни разговори с германското правителство за бързо намаляващата ликвидност, заяви през март, че разполага с кредитни линии на стойност над 5 млрд. евро. Превозвачът, който съкрати 95 на сто от полетите си, разполага и с необременен флот на стойност 10 млрд. евро, срещу който може да заеме още пари.

"Lufthansa първа прекрои разписанията си в отговор на разпространението на Covid-19 и първа по същество заземи целия флот", коментират анализаторите от Bernstein. „Очевидно компанията е сериозна, когато твърди, че ще бъде с 20 процента по-малка в бъдеще“, допълват анализаторите.

Същевременно синдикатите съобщиха, че започват преговори за бъдещето на персонала на Germanwings, която изпълнява полети и за Eurowings. "Ние приветстваме всяка форма на помощ", коментират от синдиката Verdi, като добавят: "Въпреки това логичният извод е, че държавната помощ трябва да се предоставя само ако е придружена от осигуряване на работа и доходи".

Решението на Lufthansa идва в същия ден, в който световната организация за въздушен транспорт Iata предупреди, че възстановяването на търсенето на самолетни пътувания ще отнеме повече време, отколкото е отнело след предишните икономически и здравни сътресения. Организацията прогнозира тримесечно блокиране на въздушния транспорт, като очаква забавяне на ръста заради въздействието на рецесията върху обществото и бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още