IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерството на земеделието настоява за повече местни стоки в магазините

Ведомството обвини Сдружението за модерна търговия, че изпраща манипулативна информация до медиите

22:49 | 07.04.20 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Министерството на земеделието, храните и горите предлага в търговските обекти да се предлагат повече български стоки от местни (регионални) производители, посочва ведомството в съобщение до медиите.

В текста се уточнява, че за регионални производители се смятат онези с място на осъществяване на дейност на територията на съответната област, в която се намира търговският обект, или до 200 км. от областния център.

От МЗХГ посочват, че търговските обекти се задължават да отделят площи, в които да се предлагат само произведени у нас продукти. 

Проектът на постановлението е изпратен до всички заинтересовани страни и се очакват техните становища по въпроса.

Всичко това се случва след повдигането на въпроса в разговор между министерството и Сдружението за модерна търговия, целящ да стимулира доброволно търговските вериги у нас да подадат ръка на местните производители.

МЗХГ е категорично, че преговорите не са довели до „никакви действия и разбиране от страна на частните оператори“, поради което се е стигнало до предложението, което не регулира дейността на веригите, а само ги задължава да предлагат стоки от производители от България.

Министерството обвини Сдружението за модерна търговия, че е разпространило манипулативна информация в медиите за заплахите цените да бъдат качени. МЗХГ посочва, че в предложенията се предвижда само едно задължение и то е да се създават площи за предлагане на продукция на местното население.

Министерството подчертава, че това по никакъв начин не е намеса в прилаганите от веригите модели, нито пък е фактор за увеличаване цените на стоките. От ведомството посочват, че благодарение на монополното си положение на пазара у нас търговските вериги биха могли да помогнат за съхраняването на българските земеделски производители, които са притиснати от кризата, свързана с коронавируса, тъй като голяма част от продукцията им обичайно е насочена към ресторантьорството и хотелиерството.

„МЗХГ следи ценовото равнище на основните хранителни стоки, и ако сметнем, че има необосновано повишаване на цените на българското производство, сме в правото си да предприемем съответните мерки“, посочват от министерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 2
заслужил инвеститор
преди 3 години
истината: https://***.fimoti.com/index.php/topic,267567.0.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
Бидонойл
преди 3 години
А на тези полета кой ще работи? Днешният софиянец е със селски произход и сигурно знае от кой край се държи мотиката, но нали е дошъл тук за да работи в офис, а не да бере чушки и домати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
stefanstefanov
преди 3 години
Най правилно е,отделянето на София в държава(Западна България).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
vladi_guetzov
преди 3 години
Що се отнася за София ,около града трябва да се създадат,,ХРАНИТЕЛЕН ПОЯС- оранжерии , овощни насаждения и ферми за месо и мляко,защото това е ненаситен и сигурен пазар и реализирането на продукция в близост е икономически ефективно.За София трябва да има изключителнална програма от Министерството за насърчаване на зеленчукопроизводство ,производство на плодове ,мляко и месо .София е специален град,който трябва все повече да разчита на плодородните полета/а такива има/ около нея и да вади продукция ,вместо да внася от чужбина.Жито за износ може да осигурява и Добруджа , но столицата е специално нещо -1,5 млн .население /консуматори/,което трябва да се задоволи с плодове и зеленчуци ,месо и млечни продукти.Какво прави Министерството за това?Какви програми приема за решаването на дисбалансите в страната?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Boby3
преди 3 години
Вие на верига клечки за зъби, поне, листвали ли сте?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
ivanrog
преди 3 години
Ех, министерство, ех. Правите, струвате и накрая с глупост ще излезете, ама и ще настоявате за нея. Не знам защо се опитват да изтъкнат как ако било заето 50% от пространството с местни продукти това нямало да се отрази на цени. И един съвсем *** въпрос, на колко места в България се произвежда ориз, ме искаме да е "местен"? И хайде сега втори въпрос в Петрич май ги оставяме с празни щандове, поне Търново и Стара Загора ще са щастливи, местно им е почти цяла България, а София местно ще види през ...., е поне ориз ще има.П.п Вместо да открива топлата вода е добре да направят един нормален закон за браншовите организации, че проекта на същата тази министърка от предния й мандат е доста зле. А когато има нормални браншови организации те могат съвсем нормално да се договарят с веригите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още