IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Airbnb преговаря с инвеститори за още по-висок дълг

Същевременно компанията се отказва от кредитна линия от банков консорциум

10:23 | 08.04.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Airbnb Inc. води преговори с инвеститори, за да поеме до 1 милиард долара допълнителен дълг, след като обяви сделка за облигации и дялове за 1 милиард долара в понеделник, предава Bloomberg, позовавайки се на запознати с въпроса.

Компанията за туристическа платформа обяви в понеделник, че набира дълг и собствен капитал от 1 млрд. долара от Silver Lake и Sixth Street Partners. Компанията е провела дискусии за набиране на още между 500 млн. долара до 1 млрд. долара или чрез издаване на още привилегирован дълг, което би дало приоритет на притежателите му в случай на неизпълнение, или конвертируеми акции или продажба на дялов капитал, казват източници, които не са пожелали да бъдат идентифицирани, тъй като информацията не е публична.

Допълнителните средства ще увеличат финансовия буфер на Airbnb, тъй като перспективите за първичното публично предлагане през тази година остават неясни. Парите биха могли да помогнат на Airbnb да преодолее икономическата криза, породена от пандемията на коронавирус, без да става публично дружество, а също така биха могли да позволят на компанията да извърши придобивания - стратегия, която според запознати източници на Bloomberg тя продължава да обмисля.

Airbnb не разкрива условията по сделката си със Silver Lake и Sixth Street Partners. Запознати с темата източници заявяват, че трансакцията се състои от издаване на облигации, заедно с варанти за дялове за около 1% от капитала на компанията. Варантите дават на Airbnb оценка от 18 млрд. долара, казва един от източниците. По-рано компанията се оценяваше на около 31 млрд. долара.

Споразумението от понеделник е с лихва от между 11% до 12%, твърдят източници. Инвестицията не дава право на вложителите да заемат място в Жорда на директорите на Airbnb. Вместо нов дълг компанията може също така да реши да пусне конвертируеми книжа или да продаде собствен капитал, твърдят източници.

И докато компанията за споделяне на жилища увеличава дълга си, тя отменя кредитен инструмент за 1 милиард долара от няколко банки, който се управлява от Bank of America Corp. Сред кредитиращите банки са още Morgan Stanley и Goldman Sachs Group Inc., като и двете са били консултанти по сделката с Silver Lake и Sixth Street.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
SSS55
преди 3 години
Споразумението от понеделник е с лихва от между 11% до 12%, твърдят източници. Това ме притеснява? Защо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още