IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работници в неплатен отпуск могат да работят на втори трудов договор

Над 60 хил. души вече търсят работа, средното обезщетение за безработица 650 лв.

12:51 | 08.04.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Работниците, които са в неплатен отпуск поради прекратяване на работата на предприятието заради извънредното положение, могат да работят на втори трудов договор и да бъдат наемани от други работодатели. Това не изисква разрешение от работодателя, с когото работникът вече има договор.

Това обяви на брифинг министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Всички, които се включат и работят в селското стопанство, могат да получават едновременно обезщетения и възнаграждения за труда си, информира още Сачева. Не е нужно договорите да са еднодневни, а могат да бъдат сключвани за целия период. С промените в Закона за извънредното положение бяха дадени облекчение договорите  да бъдат за целия период, за който е наето лицето.

Със земеделския министър Десислава Танева сме инфромирали земеделските производители да ни подават всички свободни места при тях, за да можем да насочим хора, каза още Сачева.

Общо 61 644 хиляди лица са подали документи като търсещи работа от началото на извънредното положение (13 март) досега. Това са безработни лица, хора, освободени от работа, такива, които са се завърнали от чужбина, както и подведени за регистрация с цел получаване на помощи. 

От тях 32 041 души са подали заявление за парично обезщетение за безработица, а 9830 са тези, коти са намерили работа от началото на извънредното положение. 

Министър Сачева призова хората да не подписват споразумение за прекратяване на трудовия договор по взаимно съгласие, защото това ги лишава от възможността да получават помощи.

За последните 20 работни дни са обработени 103 хиляди различни заявления. Средно на ден се обслужват около 4000 души, каза Сачева.

Всички документи могат да се подават електронно и по пощата. Те се свалят от сайта на Агенцията по заетостта, могат да се попълнят и да се изпратят. Има възможност за служебен контрол на данните, които са подадени в заявлението. Броят на хората, които използват електронни услуги, е много малък – става въпрос за едва 3%, обясни Деница Сачева. 

Отпуснатите обезщетения за безработица от НОИ досега са малко над 15 400, като 650 лева е средният им размер, информира министърът.

Сачева напомни, че всички срокове действат автоматично и се удължават автоматично. Хората с изтичащ ТЕЛК или НЕЛК и тези, които имат право да ползват различни социални помощи, трябва да знаят, че сроковете се удължени до края на извънредното положение. Не е нужно да ходят в съоветните служби, поясни Сачева.

До вчера 873 са подадените заявленията по мярката 60/40 за общо 12 455 работници и служители, каза Сачева. Предимно заявки подават микро и малки фирми – най-вече от хотелиерството, ресторнтьорство, мебелна промишленвост, цехове за изработка на мебели.

Съгласно решението на парламента с приетите поправки държавата поема 60% от осигурителния доход на работника и осигуровките за тези 60%, които са за сметка на работодателя, потвърди министърът на труда и социалната политика.

След преструктуриране на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ са осигурени около 300 милиона лева, които ще бъдат насочени към последващи мерки за подкрепа на пазара на труда, каза още Деница Сачева.

Над 1500 тона пакети с храна ще достигнат до близо 41 000 души в цялата страна, каза още Сачева. Раздаването е в ход в Добрич, Варна и Стара Загора, от днес започва и в София.

Програмата "Топъл обяд" ще продължи. Заявления се приемат до 21 април, предвидени са над 5 млн. лева и би трябвало 20 000 души в цялата страна да получат "топъл обяд". Това са предимно възрастни и самотно живеещи хора. Към днешна дата 23 общини са подали заявления за финансиране.

Работещите на първа линия социални работници ще получат допълнителни пари, те са около 6100.  Няма отлив на служители от Бюрата по труда, има единични случаи за подаване на молби за напускане, нормално е хората да да са притеснени и уплашени, коментира още Деница Сачева.

Министърът на земеделието Десислава Танева, която също участва в брифинга, призова земеделските производители да бъдат активни в комуникацията си с бюрата по труда по области и да заявят навременно необходимия персонал, който ще им е нужен.

Първото изпитание ще е розоберът, посочи Танева.

Министърът на земеделието увери всички потребители и земеделски производители, че има производство на агнешко месо, което е достатъчно да задоволи националното ни потребление. Взети са всички мерки до пазара да стигне българско прясно месо. За улеснение на клиентите във време на карантина ще бъдат представени на МВР списък с фермите, които имат право да колят.

Взети са няколко решения за подкрепа на земеделските производители, осигурени са 30 милиона лева, от които 5 милиона за оранжерийно производство. Гласувана е и подкрепа на местните производители за продажба на българското оранжерийно производство на домати и краставици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още