IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът разтърси луксозните кули в Ню Йорк

Предприемачите в града трудно продават апартаменти на цена над 50 млн. долара

19:30 | 08.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Mark Abramson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Mark Abramson/Bloomberg

Франсис Кацен, един от водещите брокери на луксозни имоти в Ню Йорк, имала силен старт на годината, но след това се появил коронавирусът, пише Financial Times.

За няколко седмици продажби на стойност 80 млн. долара на Кацен се изпарили, тъй като пандемията постави града под карантина. Оттогава тя си е възстановила част от тях, включително сделка за 20 млн. долара за луксозен мезонет, която била финализирана миналата седмица. Но повечето купувачи избягали.

“Небето се срути и ние бяхме там“, казва Кацен, която е брокер на жилищни имоти в компанията Douglas Elliman.

Предприемачите от Ню Йорк се страхуват, че продължителна блокада заради пандемията не само ще отблъсне потенциални купувачи, но и ще накара тези с вече договорени сделки, които обаче все още не са финализирани, да се откажат. Това в замяна може накара кредиторите да потърсят средства заради изоставане на предприемачите от сроковете за продажби, посочени в споразуменията им за кредитиране.

„Всички ще изпитаме болка“, прогнозира строителен предприемач от Ню Йорк.

Други остават обнадеждени, че пандемията скоро ще утихне и пазарът ще отскочи с натрупана мощ по-късно тази година. Това може би е по-скоро научен, отколкото имотен въпрос.

Същевременно много обичайни купувачи на луксозни имоти са засегнати от сътресенията на пазара. Оферта на купувач на апартамент в кооперация в Ъпър Ийст Сайд била отхвърлена през последните дни, тъй като финансите му вече не задоволявали стандартите на общото събрание на кооперацията, казват брокери.

Вирусът се появи точно в момент, когато луксозният пазар в Ню Йорк изглежда набираше сили след дългогодишен спад заради свръхпредлагането и изчезването на китайските и руските купувачи на фона на геополитическото напрежение.

Предприемачите трябваше да се справят и с повишаването миналата година на т. нар. данък „имение“ в града, както и с други данъчни промени. Някои от тях понижиха цените през четвъртото тримесечие с 10 на сто или повече, а дейността рязко нарасна през новата година.

Общият брой на продажбите в Манхатън през февруари е нараснал с 54% спрямо година по-рано, което е най-силният втори месец от годината от 2010 г. насам, сочат данни на имотната компания от Ню Йорк Core.

Но през март дойде блокадата за ограничаване на разпространението на вируса, като Ню Йорк спря всички строителни проекти с изключение на най-съществените. Властите в града забраниха и огледите на имоти.

Впоследствие ограничението беше вдигнато, въпреки че малко брокери на недвижими имоти или оценители са склонни да рискуват здравето си в разгара на пандемия. Много хора в града, които разполагат със средства, са го напуснали и са се установили във второто си жилище другаде.

“Не ни позволяват да строим и нямаме право да продаваме..., така че нещата са страхотни!“, казва с ирония ръководител на имотна компания.

Гарет Дердериан, автор на доклада на Core, казва, че нагласите вероятно ще се влошат при публикуването на данните за брутния вътрешен продукт и безработицата през април и май. В крайна сметка продължителността на кризата ще определи мащаба на щетите както за реалната икономика, така и за имотния пазар в града, допълва той.

„Това е въпрос за един милион долара: Колко време ще продължи ситуацията?“, казва Дердериан. 

Някои опортюнистични купувачи не са се уплашили от пазара с надеждата за постигане на изгодна сделка, казва Кацен. „Но много други се отдръпнаха. Хората следват примера на други хора, а сега моментът не изглежда добър за харчене на пари“, допълва тя.

За предприемачите, които обичайно имат висок ливъридж, невъзможността за финализиране на строителството или на сделки може да създаде проблеми – договорите за продажба обикновено съдържат клаузи, които позволяват на купувачите да се откажат от сделката и да си върнат депозита, ако сградата не бъде завършена в определен срок. Тя е известна като „външна дата“ и беше приложена от главния прокурор на щата Ню Йорк.

Дори преди коронавируса редица луксозни проекти в Ню Йорк изоставаха с години от графика си. Недостигът на работна ръка и на оборудване, породен от бума на строителството, забави строителния процес наред със сложността за издигане на ново поколение „супер високи“ кули, които промениха небосвода на Манхатън през последните десет години.

Един такъв проект е кула на улица 111 West 57th, където цените на 46-те апартамента варират от 17 млн. долара до над 50 млн. долара. Ако няма удължаване, външната дата е след няколко седмици, казват запознати източници.

„Както при всеки луксозен апартамент в Ню Йорк, независимо дали е завършен или почти или отчасти завършен, всички сме в една лодка в момента, всичко е замразено“, казва Кевин Малоуни, чиято компания Property Markets Group участва в строителството на небостъргача.

Малоуни, който е предприемач с дълъг опит, е преминал през кризата на спестяванията и кредитите в края на 80-те години и началото на 90-те години на миналия век, терористичните атентати на 11 септември и финансовата криза през 2008 г., както и през други пазарни сътресения. Той смята, че купувачи, предприемачи и кредитори в крайна сметка ще намерят общ език, но само след като стане по-ясен пълният мащаб на кризата.

Въпреки това Малоуни прогнозира, че ще има трайни щети. „Ще има редица провалени проекти в Ню Йорк“, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още