Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

България още не е поискала отлагане на членството в ERM II

Към момента протича техническо коригиране на вътрешни срокове в работния процес, но няма официално решение, свързано с промяна във времевия хоризонт

1
 
4
 
9
Бидонойл до: mrynmryn
преди 1 година
Няма профилна снимка
Знам много добре да чета и да разбирам, но не е моя вината, че в цялата камара несвързани глупости която си изсипал не мога да намеря дори грам рационална мисъл. И откъде-накъде тръгваш от предпоставката, че някой ще маха борда преди да сме приели еврото? Кой изобщо е споменавал подобно нещо? Напротив, всички институции у нас са рядко единодушни, че бордът трябва да остане докато не влезем в Еврозоната.
2
 
5
 
8
mrynmryn до: Nemezanimavai
преди 1 година
Няма профилна снимка
Въшните инвестиции не са ни сила, за което може да се благодари на всички правителства до сега. Инфлацията ни е по-висока от тази на западните държави в ЕС, не с много, но е над средното за ЕС. Външната ни търговия е доста мижава, от къде ще намираме валута? Ще я събираме само от тия, които я връщат тук ли? Другото което е - начина на мислене на населението - няма никакво доверие в правителство и банки, а в моментът, в който махнат борда и ли се чуе за това, едно 40% от народа ще си обърне парите в евро/$, без да знае защо, на принципа "една жена каза", което още повече ще обезцени лева. В началото на карантината даже чух, някакви в магазина, как един чичка съветва лелката до него да си обмени всичките пари в евро, щели да сриват държавата. И какво тя 2 пъти ще загуби да си върти парите, след месец, когато всичко се очаква да е по старо му.
За мен има два пътя - приемаме еврото или продължаваме както си караме до сега. Тоя път с махане на валутния борд, за мен е безумен. Сигурен съм, че повечето тук (да не кажа всички), още помним "старите" пари.

А бидонайл да се научи на четене с разбиране, учи се във втори клас.
1
 
5
 
7
Achtung до: mrynmryn
преди 1 година
Няма профилна снимка
Според мен пък е подценен, 1 лев трябва да е около 0.85 евро. :-)
2
 
3
 
6
Nemezanimavai до: mrynmryn
преди 1 година
Няма профилна снимка
И как по точно разбра че Българския Лев е надценен,че чак и курс му сложи;)разбирач
0
 
6
 
5
Бидонойл до: mrynmryn
преди 1 година
Няма профилна снимка
Левът не може да е нито надценен, нито подценен. Той е с твърд курс към еврото и всеки лев в обръщение е обезпечен с валутните ни резерви. На практика (ако не официално) националната ни валута е еврото, а левовете са само купони с които се разплащаме помежду си. Докато купонната ни система (валутният борд) работи стабилно, няма никакви основания да смяташ лева за надценен.
2
 
4
 
4
преди 1 година
Няма профилна снимка
Като гледам как си пуснаха границите. Лека полека всички се ориентират май към лодките на кораба.
3
 
2
 
3
mrynmryn до: dr.5rov
преди 1 година
Няма профилна снимка
Според мен нашата валута е надценена и ако се отвържем, ще се види, че 1 евро е по-скоро към 3-4 лева.

Иначе всеки се страхува от новото, особено когато "капитанът на лодката" не се слави с мозъчните си проблясъци.
2
 
4
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
В случаят с ББР се лъснаха някои истини свързани с насочване на вниманието на управляващите НЕ КЪМ ЕС , а към КИТАЙСКИ ЯПОНСКИ И КОРЕЙСКИ КРЕДИТНИ ИНСТИТУЦИИ !!!

Това поведение бе забелязано от ФИЧ, който ПОНИЖИ показателите на ББР с предупреждението , че ДЪРЖАВНАТА ББР от НАСЪРЧИТЕЛНА се е превърнала в ТЪРГОВСКА БАНКА с увеличено АЗИАТСКО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО В НЕЯ.

БЕЗ ДА НАВЛИЗАМЕ В ПОДРОБНОСТИ В СХЕМИТЕ НА РЪКОВОДСТВОТО НА БНБ ЗА ИЗКУПУВАНЕ НА КРЕДИТНИ ПОРТФЕЙЛИ ОТ БЪЛГАРСКИ БАНКИ , виждаме едно ново поведение, което според мен е вървене по ръба на бръснача.

Ако ЕС може да погледне на това поведение с БЕЗРАЗЛИЧИЕ , то в АМЕРИКАНСКАТА СТРАНА без съмнение то ще предизвика истински ГНЯВ , който няма да бъде подминат безпроблемно.

Още повече, че системата с АЗИАТЦИТЕ вече е сработила и както казва Мавродиев - НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ СПРЯНА!!

ВЕЧЕ СМЕ ПОЛЕ НА КОЕТО ЩЕ СЕ КРЪСТОСАТ ИНТЕРЕСИТЕ НА АЗИАТЦИТЕ ПОДПИСАЛИ НА 23 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА СПОРАЗУМЕНИЕ В КИТАЙ , с техният ДЛЪЖНИК /САЩ/ на когото ние засвидетелстваме привързаност , но в същото време сме в скрит съюз с неговите ФИНАНСОВИ И ИКОНОМИЧЕСКИ ПРОТИВНИЦИ!!

ТАЗИ ДВОЙСТВЕНОСТ МОЖЕ ДА ИЗИГРАЕ ЛОША ШЕГА И НА БНБ И НА ББР И НАЙ ВЕЧЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО!
2
 
4
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Добра статия почти до края. Само че последният абзац оплесква работата. Не знам, може би това е някакво изискване за да се вдъхва спокойстве и увереност в обществото.
"България вече 23 години поддържа успешен паричен режим с фиксиран курс и пълно покритие на емитираните пари с Еврови валутни резерви. И това в момент, в който валутните резерви на БНБ са на историческия си пик. ..."
Значи ние искаме да използваме еврото като резерв и сме се "натъпкали" с тази чужда валута, но не искаме да направим тази валута наша валута, след като сме поели този ангажимент. Аргументите са, че така сме си добре, защото еврото сега не е много стабилно. А бе хора, ако еврото се срути, какво ще струва този наш резерв. Нищо.
Ако еврото се срути, членовете на този клуб, макар и да се карат и дори мразят помежду си, ще потърсят общо решение за тах си, защото общитят им интерес ще ги накара да го направят. На нас никой няма да ни обърне внимание. Ние в момента сме само едно кученце вързано на каишка към тях. Недостатъците на валутния борд се вижда много ясно точно сега в кризата. Ние или трябва да се качим на борда на евро-кораба или да отвържем нашата малка лодчица от този кораб и да се опитаме да плаваме сами като си направим истинска централна банка.