IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хиляди акаунти продават маски в Instagram без да е ясно колко са сигурни

Компанията се сблъсква със затруднения при отсяването на проблемното съдържание в момент на криза

21:40 | 08.04.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Хиляди акаунти в Instagram предлагат медицински маски – обяви, които могат да са измамни или да представляват риск за безопасността на потребителите, сочи доклад на независима група. Всичко това е знак, че Facebook, която е собственик на Instagram, не успява да се бори с онези, които изглежда се възползват от пандемията с коронавируса, пише Wall Street Journal.

Екипът зад изследването е открил поне 10 450 акаунта в Instagram, които са се появили в последните няколко месеца и продават маски, а някои от тях е очевидно, че се опитват да измамят хората. Повечето от тези акаунти не са проучени от гледна точка на безопасността и цените. Обявите се появяват на основната страница и в други функции на приложението, включително Stories, където публикациите изчезват след 24 часа, или при видео на живо. Много от акунтите са се появили едва в последните месец или два, а повечето изглеждат базирани в Китай, твърди Андреа Стропа, основател на компанията за проучвания в областта на социалните мрежи Ghost Data, която е автор на доклада.

Информацията се появи около месец, след като Facebook забрани рекламите и обявите за продажби на медицински маски.

Забраната е част от по-широките усилия на компанията да опази услугите си от злоупотреби по време на пандемията. Facebook също така промени резултатите си от търсенето, за да популяризира достоверна информация за Covid-19. Не на последно място предложи неограничени безплатни реклами на Световната здравна организация. Компанията заяви, че ще актуализира своите политики, „ако видим, че хората се опитват да се възползват от извънредната здравна ситуация“.

Отговорът на Facebook към тези проблеми е усложнен от недостига на маски и хаотичната борба на правителствата, компаниите и болниците за закупуване на защитно оборудване, като маски, за здравните работници в риск. Нови компании произвеждат маски и ги продават онлайн.

Въпреки че някои фирми в Instagram продават законно защитно оборудване на справедливи цени, не са малко и онези, които се опитват да измамят потребителите, пишат в доклада от Ghost Data. „Няма никаква гаранция, че рекламираните продукти са истински и сигурни, да не споменаваме възможностите за заплаха за здравето и сигурността на потенциалния купувач“.

Докладът е фокусиран върху Instagram, не върху основната платформа на Facebook.

Instagram е премахнала няколко акаунта, за които Wall Street Journal е сигнализирал, а говорителка на компанията е потвърдила, че те нарушават стандартите на компанията. По думите ѝ Facebook е премахнал милиони реклами и търговски обяви за продажбата на маски, дезинфектанти, мокри кърпички и тестове от Facebook и Instagram, свързани с Covid-19.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Shadow1
преди 3 години
Поне в България пазарът вече се насити с маски. Така че да минаваме на други теми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още