Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Кръгом и бегом обратно към плановата икономика

Идеята на земеделското министерство за квота „родни стоки“ е всичко друго, но не и пазарна

   1| 2| 3    
2
 
6
 
20
Solar Power до: Boicho Popov
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Бойчо: Може да ги направят 500 км например както е в Бавария и Австрия ако не се лъжа.... Говорим само за пресни неща !
3
 
7
 
19
Solar Power до: lenko
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Ленко ами виж как е направено в Румъния преди 4 години още :)
А между другото това нещо е направено и в Бавария :) Там с предимство са местните стоки, точно бирата на бай Пенчо дето прави по 100 бири на ден и ягодите на Хансен който също не прави кой знае колко.
2
 
7
 
18
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Така е ! Не е пазарна, обаче тук има стратегически неща. Например.... нека си представим,че има БГ производство на храни само 5%... нека сега да срещнем новия вирус през 2022 когато няма да има зелена линия на тировете защото всеки ще си пази храната. Е тук тогава ние какво ще папаме :) ? Дядовия ?
1
 
8
 
17
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Госпожи и господа,забравяте че преди всичко сме в извънредно положение и сме длъжни да подкрепяме нашата икономика.....,тя е преоритед.....,(не съм превърженик на ГЕРБ).....
2
 
9
 
16
ДХДО до: Boicho Popov
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
А пък на мен очевидно ми се налага, да повторя тезата си, че докато съществуват нации, те ЩЕ преследват интересите си, вкл. икономическите и особено в кризисни ситуации (като настоящата), в който процес, съблюдаването на някакви пазарни принципи, намирам, че е приоритет от много нисък порядък, ако въобще фигурира;)

В контекста на горната констатация, че човечеството съществува в система на динамично противостоене и борба, именно на национални (вкл. икономически) интереси, намирам една такава позиция, с която отхвърляме въобще концепцията, за съществуването на такива наши интереси (под претекст за „анти-пазарност”), как да кажа ... за слабо кореспондираща със заобикалящата ни действителност и още по-слабо кореспондираща с интересите ни ... поне като нация.
6
 
3
 
15
lenko до: serafima
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Ами като ти харесва, купувай си от малки магазинчета.
Аз не съм балама да плащам по високи цени. Да няма къде да паркирам. Да обикалям 10 магазинчета за да намеря това което търся. Да ми обясняват как "пос терминала току що се повреди". Да не мога да пипна и огледам стоката. и т.н. и т.н.
2
 
8
 
14
serafima до: lenko
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Очевидно нямаш късмет с местните си магазини. Около нас н4е е така. Стоката им е винаги прясна, пък и се продава, за да се застоява, достатъчно чисто е, говорим си пхриятелски и ме съветват кое да си купя. Отивам при тях като при приятели. Тази мода на тийнеджърите да ходят по лъскавите гомели магазини отминава дори при тях. И никога не си купувал некачествена стока при тях, но най-често прикрита зад добри етикети?
0
 
10
 
13
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Отново крайности и спорове.
А може да се намери и решение за всички.
И местното производство да се подкрепи и стандартите да бъдат запазени високи.

Но правителството прави една съществена грешка - не пита специалистите от бранша. Те са тези, които могат да дадат най-доброто предложение. И не само в този случай.
Да се съберат хора от правителството заедно с представители на ритейла, на дребните производители и да намерят консенсус.

Богатите общества затова са богати заради това - работят заедно, а не всекибза себе си и срещу останалите.
7
 
5
 
12
lenko до: terziеv
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
А случайно да се сещаш колко пари отделят Кауфланд за да спазват правилата?
А местната бакалийка гледа винаги да мине "метър". Продавачката е официално на 4 часа, а работи 10. Касовия апарат събира прах. Като си купиш салам и ти го завиват в хартийка, преди да ти го дадат, за да не видиш изтеклия срок. В една хладилна витрина се продават сирене, риба и карантия...
3
 
8
 
11
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
В земеделието и животновъдството повечето държави от ЕС и днес ПРИЛАГАТ плановата икономика и строги ограничения спрямо немските бакалии. Идеите на нашите са тъпи, единствено защото идват от тъпи хора. За съжаление се случва обратното на идеите. По всякакъв начин властта фаворизира големите чужди вериги, а наказва местните производители и търговци. На "Кауфланд" инспектор акт няма да напише, ама ще скъса от проверки местната бакалийка.