IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кръгом и бегом обратно към плановата икономика

Идеята на земеделското министерство за квота „родни стоки“ е всичко друго, но не и пазарна

16:19 | 08.04.20 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Земеделският министър Десислава Танева. <em>Снимка: МС</em></p>

Земеделският министър Десислава Танева. Снимка: МС

„Нямам коментар, защото тази позиция беше пълна с манипулации. Да, ние ще въведем задължение на всички оператори, които имат представителства в цяла България, в областните центрове - с търговски обекти, да предлагат местна регионална продукция на потребителя. В това няма абсолютно никакво вмешателство в досегашните им канали на доставка, логистика, разпространение. Това е минималното, което сме длъжни да направим като държавници, за да съхраним нашия народ". По този начин министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева отговори на журналистическа молба за коментар на острата реакция на големите търговски вериги за предложението да отделят поне 50 на сто от площта си за българска продукция.

Идеята на министерството буди недоумение. На първо място, защото противоречи на основните принципи на пазарната икономика. Дали ще купуваме полски, гръцки, унгарски или дори турски домати, краставици и агнешко, трябва да реши свободният пазар, а не твърдата ръка на администрацията и на министър Танева.

Нека оставим пазарът сам да направи избор. Идеята за наличие на квоти за български стоки в магазините е лоша заради редица причини, които такова решение ще породи.

Най-очевидната е изкривяването на свободния пазар, при който търсенето определя предлагането, а не обратното. Идеята на общия пазар на ЕС (от който сме част над 10 години) е проста – в основата е свободното движение на стоки (и услуги). Г-жо министър, г-жо Танева, частните търговски отношения между производители и търговци, вносители и износители, не могат да се решават от административния апарат. Подобни отношения са били налице преди има-няма 30 години. Би трябвало отдавна да сме ги загърбили.

Това може изкуствено да доведе до отслабване на конкуренцията и да причини понижаване на качеството и повишаване на цените. А в условията на криза, особено дефлационна (каквато се очаква), би следвало да се стимулира възможно най-голямо потребление на стоки на възможно най-ниски цени, независимо откъде идват те. И ако хеликоптерните пари не са най-добрата идея или са неприложими, властта поне не би трябвало да ограничава свободните икономически отношения по такъв начин.

Разбира се, в юридически аспект също има потенциални проблеми. Ако вземем само договора за функциониране на ЕС, то ограниченията (мита, квоти и др.) върху вноса и износа на стоки, както и мерки с равностоен ефект, са забранени между държавите членки. Дори само това е основание ЕК да започне разследване, което може да завърши дори с дело в Европейския съд.

Но най-лошият резултат от този чист популизъм е сигналът, който държавата ни отправя към инвеститорите, дори не от търговския сектор (макар че един от операторите, за които министър Танева говори е сред най-големите вложители в България през последните години). Накратко посланието е: може да сте Клас А инвеститор и да влагате милиони и милиарди, но ние можем от днес за утре да ви вземем бизнеса.

ПС: На този фон от Министерството на отбраната обявиха, че Гергьовденският парад няма да бъде отменян въпреки мерките за ограничаване на пандемията. Напомня на упоритостта на президента Румен Радев, който реши да празнува 3 март на Шипка. Но... както призна и вицепремиерът Томислав Дончев „тази криза вади най-доброто от обществото, но не вади най-доброто от политиците“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 8
Boicho Popov
преди 3 години
Не, не твърдя това. Твърдя, че предложението е ужасно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 1
ДХДО
преди 3 години
Твърдите, че в ЕС никой не се занимава с прокарване на НАЦИОНАЛНИ икономически интереси ?? ... О , с едно изключение в наше лице ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
ivanrog
преди 3 години
Всъщност ще се консумира, просто 50% ще е сладководна и загубите ще се увеличат, ама на тях не им пука за това. Работещите регулации не са приоритет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 4
Boicho Popov
преди 3 години
а как гледате на предложението да се задължат веригите да купуват храни директно от производители, които работят в радиус от 200 км. от областния център, в който работи самата верига. Иначе казано - българска риба в София няма да се консумира. О... и в Пловдив...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
ivanrog
преди 3 години
http://***.moderntrade.bg/2020/04/67.html?m=1Я, изненада, явно са се преборили да се търси работещ вариант, намесвайки и министерството на икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 1
ДХДО
преди 3 години
Идеята на земеделското министерство за квота родни стоки е всичко друго, но не и пазарна=====А това пазарно ли е :https://***.investor.bg/***/130/a/germaniia-zatiaga-kontrola-vyrhu-chujdestrannite-pridobivaniia-302008/?utm_source=internal&utm_medium=article&utm_campaign=tag_boxзатягане на контрола от страна на Бундестага, върху чуждестранните придобивания? А базуката им от 750 милярда, а неограничената помощ за малкия бизнес ?Дори да оставим възприетите мерки, провокирани от корона-кризата, а вземем примера с въведените преди години фиксирани квоти за производство на мляко в ЕС , от това за по-чист пазарен механизъм ми е трудно да се сетя.Живеем в една изключително НЕпазарна икономическа реалност, живеем в една реалност на национално-икономически интереси, това няма да се промени със столетия още напред, както и никой няма да дойде да защитава нашите интереси, вместо нас самите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 5
lenko
преди 3 години
Как точно една търговка верига ще продава стоката на Бай Пенчо, който дори и фактура не може да издаде, защото не е регистриран по ДДС?И кой ще носи отговорност ако някой се натрови от несертифицираната му продукция?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
ivanrog
преди 3 години
Това министерство никога не е работило за нормален пазар и няма как да е по друг начин - огромен ресурс се раздава като субсидии именно в него, което, нормално, привлича и много интереси далеч от пазарните. Продължавам да не разбирам ината да не се работи съвместно с министерство на икономиката, на здравеопазването, на регионалната политика и т.н., където имат по-добра експертиза в различни направления, които касаят селското стопанство. Нима селските райони не са част от регионалната политика, нима храната не е основен фактор за здравето ни, нима селското стопанство не е основен фактор за парниковите газове, нима мерки като предлаганата не касаят икономиката, да не споменавам цялата ХВП. Това отдавна е министерство на зърнари и кравари (умишлено не използвам зърнопроизводители и животновъди).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
doba
преди 3 години
https://money.bg/politics/rumaniya-zadalzhi-chuzhdestrannite-verigi-da-prodavat-pone-51-mestni-produkti.htmlМай вече ние ще се учим от... изостаналите съседи, не те от нас.Няма лошо във всеки по-голям маркет да се обособи помещение, в което местните доставчици да предлагат продукцията си срещу съответен наем. Всеки ще печели от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
bigmamascandal
преди 3 години
Браво, Попов, Но не се коси - Бойчето ще извърти нещата и ше се откаже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още