IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електронни устройства за работа, учене и аксесоари за спорт са най-търсени в обявите

Предлагането в платформата започва да се нормализира, показват данни на OLX.bg с наблюдение върху потребителското поведение в началото на април

20:36 | 08.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: OLX.bg</em></p>

Снимка: OLX.bg

Потребителите търсят да закупят лаптопи, таблети и други мобилни устройства, повишено е търсенето в категориите „Електроника“ , „Спорт, книги и хоби“, показват данните на платформата за обяви OLX.bg от последната седмица на март.

В условията на социална изолация, когато всички училища са затворени, учениците учат у дома, а родителите работят от вкъщи, последните данни от търсенето и предлагането в платформата показват ръст на пособията за пълноценен живот от вкъщи.

При потребителското поведение, което отразява заниманията на хората, които в момента са лишени от всекидневните си хобита и социален живот, в категорията „Спорт, книги и хоби“ най-търсени са артикули като ластици, дъмпели, велоергометър, които улесняват тренировките вкъщи.

Сред най-търсени по ключови думи са “Playstation 4” и „хлебопекарна“, което допълва картината за развлеченията на деца и родители вкъщи.    

В категория „Работа“ се забелязва рязко повишаване на търсенето в първата седмица на месец април заради съкращенията в най-засегнатите от кризата бизнеси. Предлагането в категорията, обаче, не съответства на търсенето и то е доста по-ниско в сравнение с периода преди въвеждането на извънредното положение на 13 март.

Най-големият спад на търсенето за периода се регистрира в категорията „Екскурзии и почивки“. Това е напълно обяснимо, предвид строгите ограничени за пътуване и излети сред природата.

В OLX.bg отбелязват, че предлагането в платформата започва да се нормализира. През първата седмица на април се наблюдава покачване в броя обяви за автомобили, гуми и джанти, но това важи само за частните потребители на платформата.

Интересна тенденция има и в категория „Дом и градина“, където десет дни след началото на извънредното положение има ръст в броя на потребителите, които публикуват обяви. Това говори, че много хора използват свободното си време за декориране, смяна на мебелите, както и за ремонти.

Най-голямо разминаване между търсене и предлагане има в категория „Електроника“, където търсенето на мобилни устройства скача за сметка на новите обяви. „Хората не са склонни да сменят устройствата си с нови и скъпи модели в условията на криза, както и да продават наличните си такива, защото нуждата от тях е огромна“, споделят от OLX.

Категориите, в които се забелязва нормално или завишено предлагане и от бизнес потребителите на платформата, са „Спорт, книги и хоби“ и „За бебето и детето“.

От началото на извънредното положение редовните потребители на OLX са станали по-ангажирани. Един потребител прави с 15% повече сесии на сайта, а времето, прекарано в OLX се е повишило с 6%.

Демографските данни сочат, че има ръст при броя мъже, които посещават платформата с 5%. Най-много посещения има от хора на възраст между 35 и 45 години, както и от на-младите на възраст 18-24 години.

От днес OLX има нова визия. Тя е модерна, изчистена и забавна, а ползването на сайта и мобилното приложение става още по-лесно и интуитивно, посочват от компанията. Целта е потребителите да се справят с кризата, като правят сполучливи избори всеки ден.

Независимо дали става въпрос за намирането на мечтания дом, нов автомобил или колело за подарък на детето, изгодните сделки ни помагат да пестим пари, коментират от OLX.bg и напомнят, че потребителите могат да се възползват от определен брой безплатни обяви във всички категории, както и възможността да започнат нов бизнес онлайн.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още