IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Тръмп обмисля да замрази американското финансиране на СЗО

Причината според американския президент е, че организацията не е предупредила навреме за риска от новия коронавирус

17:36 | 08.04.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че обмисля да замрази американското финансиране за Световната здравна организация (СЗО), тъй като тя не е могла да предотврати навреме за опасността от новия коронавирус, съобщава Bloomberg.

„Не казвам, че ще го направя, но ще го разгледаме“ като възможност, каза той по време на брифинга си в Белия дом.

През 2018 г. САЩ са били най-големият донор на СЗО с 281 млн. долара, от своя страна Китай са внесли около 6,3 млн. долара.

По време на изказването си Тръмп нарече базираната в Женева международна организация „много концентрирана върху Китай“. Той също така заяви, че от СЗО са сбъркали като са се противопоставили на неговите ограничения за пътуванията в Китай.

„Те винаги са на страната на Китай, но ние ги финансираме“, каза Тръмп. „Така че искаме да разгледаме“ това, допълни той.

 В същото време по време на отделна пресконференция регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге заяви, че светът все още се намира в интензивната фаза на пандемията с COVID-19 и СЗО се нуждае от подкрепа за осъществяването на проекти като тестването на експериментални лекарства срещу вируса.

„Не е време за орязване на финансирането“, заяви той.

В сряда от китайското външно министерство изразиха подкрепа за работата на СЗО и посочиха, че евентуално намаляване на американското финансиране ще има „отрицателно въздействие“ върху международното сътрудничество в борбата с болестта.

„Надяваме се, че страните ще продължат да бъдат солидарни и ще допринасят за този съвместен международен отговор“, заяви говорителят на министерството Жао Лидзиен пред репортери в Пекин.

СЗО обяви разпространението на болестта за пандемия на 11 март след множество призиви от експерти по света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
be_google
преди 3 години
Китай трябва да забертне ФАЩ и да гледа напред. Да хвърлят шитовете на пазарна, да прибират колкото могат и да не се занимават с ФАЩ повече. Все по-убеден съм в това. Те бъркат като купуват американските ГМО отрови.....бива омраза и американизъм, но то е щатското поведение е чист ФАШ...М
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още