IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

GM ще прави обдишватели по поръчка на Вашингтон срещу близо 500 млн. долара

Концернът ще работи съвместно с Ventec Life Systemsза да достави 30 000 обдишвателя до края на август

19:15 | 08.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

САЩ възложиха на автомобилния производител General Motors Co поръчка на стойност 489,4 млн. долара за производство на обдишватели, които са необходими за лечение на тежко болни пациенти от коронавирус, съобщава Ройтерс. 

Договорът на Министерството на здравеопазването и социалната политика на САЩ с GM е първият за производство на респираторни апарати съгласно специалното законодателство, одобрено от президента Доналд Тръмп, за да накара компаниите да произвеждат жизненоважни апарати, необходими за борбата с пандемията.

GM ще работи с компанията Ventec Life Systems, която произвежда респираторни апарати, за да достави 30 000 обдишвателя по договора с правителството на САЩ до края на август, като доставките на първите 6132 броя ще се извършат до 1 юни.

Компанията „ще изпълни правителствения договор и (има) капацитета да достави повече, ако е необходимо“, заяви говорителят на GM Джим Кейн и добави, че договорът включва също „консумативи и аксесоари за поддръжка на всяко устройство“.

Вицепрезидентът на GM Джералд Джонсън посочи пред Ройтерс миналия месец, че автомобилостроителят харчи десетки милиони долара за разходи за преоборудване, тъй като се налага да произвежда респираторна техника. Той подчерта, че ако се вземат предвид разходите за преоборудване на доставчиците, общите разходи за преоборудване достигат стотици милиони долара.

Миналата седмица конкурентите от Ford Motor Co също заявиха, че ще произведат 50 000 обдишватели през следващите 100 дни в завода на компанията в Мичиган в сътрудничество с здравния отдел на General Electric Co.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още