IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола се повишават в очакване на срещата на ОПЕК+*

Анализаторите изразяват противоположни възгледи за ефекта от евентуалната сделка за съкращаването на добива

09:26 | 09.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишават в четвъртък заедно с очакванията, че най-големите световни производители на петрол ще се съгласят да намалят добива си на среща по-късно през деня. Така индустрията се надява да се пребори с колапса в глобалното търсене на петрол, предизвикан от свръхпредлагането и изострен от коронавируса, информира Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поскъпва с 0,52 долара, или 1,58%, до ниво от 33,36 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 25,87 долара за барел, което е повишение от 0,80 долара, или 3,19%.

Представители на държавите от ОПЕК+ ще вземат участие във видеоконферентна връзка в четвъртък. Очаква се тя да бъде по-успешна от събранието през март, когато те не успяха да се споразумеят за удължаване за срока по споразумението за съкращаване на добива, а това предизвика ценова война между Саудитска Арабия и Русия.

Надеждите, че продукцията ще бъде понижена с между 10 милиона и 15 милиона барела на ден, нараснаха, след като медийни съобщения предположиха, че Русия е готова да намали производството си с 1,6 милиона барела на ден, а министърът на енергетиката на Алжир заяви, че очаква "ползотворна" среща.

Такова значително намаление би било далеч по-голямо, отколкото всяко съкращаване на добива, за което държавите от ОПЕК някога са се договаряли.

„Чакаме със затаен дъх“, каза Лаклан Шоу от National Australia Bank. „Мисля, че ще има сделка, която ще внесе малко оптимизъм в краткосрочен план. Тогава вниманието на всички ще се пренасочи към основите на пазара. Основите са ужасяващи“, каза той.

След срещата в рамките на ОПЕК+ министрите на енергетиката на държавите от Г-20 са готови да се срещнат, за да намерят начини за облекчаване на въздействието на пандемията от COVID-19 върху глобалните енергийни пазари.

„Ако Г-20 излязат и говорят за увеличаване на стратегическите резерви, това ще бъде прието положително“, каза Шоу.

Въпреки това, тъй като цените на петрола са загубили половината от стойността си от началото на годината и прогнозата за търсенето се понижи с около 30%, някои анализатори са скептично настроени до това колко ефективно би било намалението на добива от страна на ОПЕК+ за подпомагане на цените.

Освен това, като се имат предвид бързо нарастващите запаси на петрол, пазарът вероятно все още ще бъде изложен на свръхпредлагане на евтин петрол, дори когато търсенето започне да се възстановява.

Данните на Администрацията за енергийна информация, които бяха публикувани в сряда показаха, че суровинните запаси на САЩ са се повишили с 15,2 милиона барела, отбелязвайки най-голямото си увеличение на седмична база.

Анализаторите от Capital Economics се съмняват, че ОПЕК+ ще се ангажира с голямо и безусловно намаляване на производството.

„Дори и да грешим, смятаме, че съкращаването на добива няма да спре спада на цените, като се има предвид замиращото търсене“, отбелязаха анализаторите на Capital Economics.

От своя страна цената на златото бележи слаб ръст до ниво от 1684,40 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:06 ч.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още