IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Иво Петров: България разполага с най-добрата БЦЖ ваксина

Страната ни е малко засегната от гледна точка на здравеопазване от разпространението на коронавируса, не е разумно да разхлабваме мерките, посочи кардиологът

10:15 | 09.04.20 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Според информация от научната литература БЦЖ ваксината в България е може би най-добрата. Неслучайно сме снабдител на Световната здравна организация (СЗО) за приложенията ѝ в Африка и Китай. Ваксината създава стабилен неспецифичен имунитет срещу всякакви потенциални нарушители на целостта на нашия организъм, заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "Светът е бизнес", проф. д-р Иво Петров, медицински директор в Аджибадем Сити Клиник.

"България е малко засегната от гледна точка на здравеопазване от разпространението на коронавируса. Но би било неразумно да разхлабваме мерките, особено по празниците", препоръча той  и напомни, че по-голямата част от българите не са се заразили и нямат защита в организма си с антитела.

За добър пример лекарят даде Португалия, където има строго имунизиране с ваксината БЦЖ, която води до 40 пъти по-малко честота на заразяване и 50 пъти по-малко смъртност. В Испания обаче ваксината е била само препоръчителна и в момента заразяването с COVID-19 е голямо.

Според проф. Петров „единият сценарий е по-голямата част от населението, 75%, да се заразим, като смъртността ще бъде 2-2,5%. Една немалка част от заразените хора не са болни. Този вариант по думите му обаче е немислим и безотговорен“, каза кардиологът.

При друг сценарий той направи паралел с другите страни, като изтъкна, че България преживя благоприятно предишни епидемии.

"При този вариант, въпреки разразяването на епидемията в други региони, в България не се случва епидемия, както е в момента, и поради отмирането на инфекцията в другите региони, тук да сме се предпазили от масово разпространение", отбеляза проф. Петров.

Медицинският директор в Аджибадем Сити Клиник е на мнение, че съществува потенциал за постепенно отпускане на мерките в България, ако в началото на май има една седмица със спад в броя на новозаразените и нулеви смъртни случаи.

Кои лекарства могат да се използват за лечение? На кои медикаменти може да се гласува доверие при лечението от заразата с коронавирус? Какъв е капацитетът на частните болници да приемат болни? Какво препоръчва кардиологът на хората със сърдечно-съдови заболявания, както и още съвети около превенцията – ще разберете, от видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Какво разбира един анонимен *** от медицина??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 9
Един Българин
преди 4 години
Какво разбира кардиолог от вируси??? Лесно му е на този - психари и убити няма да лекува!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още