IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първите плащания за безработица от новите заявлениия се очакват на 16 април

Обсъжда се мярка, според която да се поеме до 40% от минималната работна заплата и осигуровките за определени сектори, каза министър на труда

10:30 | 09.04.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

 

Първите плащания за безработица от новоподадените заявлениия се очакват на 16 април след получаване на разрешението от Европейската комисия, което се очаква на14 април. Това каза Деница Сачева, министър на труда и социалната политика, по БНТ.

Всички българи, които се връщат от чужбина, също могат да кандидатстват за обезщетение. До момента 745 човека са се възползвали от това право. 

Всички имат право на три отказа на предложение за работа, след което губят правото си на обезщетение.

Около 4000 заявления се обработват в бюрата по труда всеки ден, като те не са само от безработни, но и други лица, които са в неплатен отпуск. Те също могат да се регистрират в бюрата по труда, за да потърсят работно място и да работят на втори трудов договор.

Експертите от Главната инспекция по труда дават непрекъснато юридически консултации по трудово-правни въпроси, казаоще Сачева. Тя отново призова хората да не подписват договори по взаимно съгласие за прекратяване на трудови отношения, за да се възползват от пълните си права.

По мярката 60/40 има подадени 1223 заявления за 16 629 работници и служители.

Нормално е динамиката в подаване на заявления да продължи да расте, тъй като работодателите имат нужда от време за подготвяне на документацията. Очакваме интересът да нарасне още повече, коментира социалният министър.

Мярката не е универсална. Предстои анализ колко хора са запазили работата си благодарение на нея. Несъмнено ще има хора, които ще загубят работата си, защото има сектори, които няма дълго време да могат да се възстановят в същия обем, в който са работили преди кризата, както и поради различни решения на работодателите. Динамиката на пазара е сериозна и не бива да се избързва със стратегическите анализи, посочи министърът.

Сачева отново потвърди, че се работи по допълнителни мерки за подпомагане на трудовия пазар. Ще предложим допълнителна мярка, според която да се поеме до 40% от минималната работна заплата и осигуровките за определени сектори и работодатели. Все още не е изчистен дизайнът на мярката, обясни министърът на социалната политика.

Обмислят се и други мерки в борба с безработицата, които ще бъдат поетапно обявявани. Те са насочени за периода след края на извънредното положение, когато се очаква сериозен икономически и социален натиск.

Вчера за първи път има спад в броя на регистрираните безработни поради кризата с коронавируса, заяви социалният министър Деница Сачева. След 3 поредни дни, в които средно се регистрираха около 5000 души, вчера за първи път общият брой беше 5776, като от тях 4412 са заявили като причина коронавируса.

647 души вчера са намерили работа. Така общият брой на намерилите работа надхвърля 10500 по време на кризата. Основните области, в които се търсят хора, това са хранители вериги, онлайн търговия, социални дейности. Около 720 души са започнали работа в здравеопазването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още