IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Airbnb насочва поглед към дългосрочните наеми на жилища

Над 1 млн. имота, обявени в платформата, предлагат едномесечен престой

14:58 | 09.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Airbnb променя заглавната си страница и въвежда нови функции, насочени към по-дългосрочен престой, на фона на усилията й да извлече полза от този растящ сегмент на бизнеса й, предава TechCrunch.

Промените са въведени само няколко дни, след като главният изпълнителен директор на Airbnb Брайън Чески заяви, че платформата е набрала 1 млрд. долара от компаниите за частни капиталови инвестиции Silver Lake и Sixth Street Partners и обяви планове да насочи вниманието й и нови средства към три ключови продукта – собственици на имоти, дългосрочен престой и Airbnb преживявания.

Чески призна в понеделник, че макар желанието за свързване и пътуване да се засили, „начинът, по който ще се проявява, ще се развие, тъй като светът се променя“.

Airbnb смята, че промяната на начина, по който хората работят, ще доведе до по-дългосрочен престой. Публикувани неотдавна данни на компанията подкрепят това очакване. През последните две седмици на март броят на гостите, резервиращи по-дългосрочен престой, почти се е удвоил. В същото време 80 на сто от собствениците на имоти в платформата приемат гости, отсядащи за по-дълго време, а около половината от активните обяви на компанията предоставят отстъпки за престой от един месец нагоре.

Днес Airbnb ще промени основната си заглавна страница с въвеждането на нова нотификация за собствениците на имоти, която ги информира за ползите от по-дългосрочен престой. Тя ще включва и указания за промяна на обявите им, за да приемат подобни резервации. Airbnb е решила да направи това постоянна функция в портала, която собствениците на имоти да използват за управление на обявите си.

При пускането на новата заглавна страница днес Airbnb ще има над 1 млн. обяви, които предлагат едномесечен престой, сочат данни на компанията. Тези домове са снабдени с необходимите удобства за по-дълъг престой като кухни, перални помещения и wi-fi.

Пандемията от COVID-19, която наруши пътуванията и засили необходимостта на здравни и други служители от намирането на места за престой в собствените им градове, е допринесла за растежа.

Изглежда обаче, че тенденцията е започнала още през 2019 г. Според Airbnb една на всеки седем нощувки, резервирани миналата година, са били за по-дългосрочен престой.

Стремежът към по-трайно отсядане вероятно ще предизвика недоволството на компании за управление на имоти, които се занимават с традиционни едногодишни договори за наем. Вече има признаци, че дългосрочният престой в жилища, обявени в Airbnb, започва да прилича на традиционните имоти под наем.

Компанията съобщава, че повече хора като студенти, лекари и медицински сестри или хора с дългосрочни задължения по работа се обръщат към Airbnb за подслон за шест до девет месеца. През 2020 г. компанията е имала резервации за над 600 дни, а най-дългата резервация от началото на годината е за над 700 дни.

Не е ясно дали стремежът към дългосрочен наем ще доведе до съдебни действия. Компанията има съдебни спорове с градски власти и туристически асоциации в САЩ и Европа. Airbnb преодоля важно правно препятствие през декември, когато Съдът на ЕС я определи за онлайн платформа, която свързва хора, търсещи краткосрочен подслон, а не агент на недвижими имоти. Решението може да затрудни регулаторите да принудят Airbnb да се съобрази с местните имотни закони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още