IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите едва започват да свикват с новата нормалност

Инвеститорите трябва да бъдат бдителни за риска от фалшиви сигнали относно акциите и високодоходните облигации

18:28 | 13.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Колкото и предизвикателни да изглеждат нещата в момента, инвеститорите с търпение и дългосрочен поглед ще спечелят от евентуалното възраждане на икономическата активност и цените на активите.

Проблемът е, че този процес вероятно ще дойде след поредица от лъжливи сигнали, пише Майкъл Макензи за Financial Times.

Предварителните знаци за достигнат пик на епидемията от коронавирус в Европа и приближаване към него в Ню Йорк са обнадеждаващи. Според оптимистите това означава, че най-лошото е зад гърба ни и затова пазарите са оформили дъно. Други чакат окончателната ваксина преди да станат толкова оптимистични.

Проблясъците на медицинско облекчение, съчетани с огромна подкрепа от страна на централните банки, създават среда, в която най-силно засегнатите сектори могат да се насладят на известен отдих, или това, което се нарича подем при мечи пазар. В същото време някои инвеститори купуват избирателно активи, които бяха несправедливо засегнати от безразборната разпродажба, която доминираше през голямата част от март. Резултатът е отскачане от около 20 на сто на индекса S&P 500 в рамките на няколко седмици, което подтикна стратезите за акциите на Citi да констатират, че краткосрочната печалба на пазара е по-добра от средната възвръщаемост за 12 месеца.

Облекчението е видимо и в други ключови класове активи, включително мед и нефт, както и в други икономически чувствителни сектори, като акциите от транспортния сектор.

Друг важен барометър са облигациите с висока доходност. Както се видя в началото на 2009 г. и в края на 2002 г. положителният развой при тези ценни книжа беше важен знак, че следващият бизнес цикъл е започнал. Но това съобщение дойде едва след преживяването на много финансови болки.

Една от отличителните особености на пазарните сътресения през тази година бе скоростта на спада. Но някои подозират, че отскокът също може да бъде рязък. Мащабът на монетарната и фискалната огнева мощ беше огромен и беше разгърнат бързо. Това означава, че въпреки че ще има маса бизнес фалити, пълнмащабната криза на несъстоятелността бе избегната във водещите икономики. Това може да означава, че кратката и брутална рецесия ще отстъпи на стабилно възстановяване.

За Уолстрийт това означава, че дългосрочната рентабилност на компаниите в S&P 500 ще устои на значителни щети от сегашното спиране на икономиката. При около 2500 пункта индексът сега се търгува на ниво от 21 пъти средната печалба за последните 10 години, която възлиза на 122 долара на акция. През 2009 г. S&P 500 достигна дъното при 10 пъти въпросната печалба, като настоящата устойчивост на Уолстрийт подсказва, че пазарът е уверен, че „структурните корпоративните печалби остават стабилни“, според Никълъс Колас от DataTrek.

Последна актуализация: 16:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още