IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Просперитетът е повече от производителност

Стандартната икономическа продукция има значение, но са важни още мрежите за социална подкрепа и добрият достъп до услуги

14:01 | 26.04.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Една дума с „П“ доминира от известно време дискусиите за икономическата политика: не „пандемия“, а „производителност“. Сега, когато коронавирусът нанесе безпрецедентен удар върху икономиките навсякъде, политиците се питат как ще се отрази той на производителността на национално ниво, пише Даян Койл за Financial Times.

Дългосрочните ефекти на Covid-19 са неизвестни - те зависят от продължителността на времето, през което икономическата дейност ще трябва да бъде спряна. Колкото по-дълго продължава блокирането, толкова по-голям е ударът за растежа на производството и за увеличаването на безработицата.

Производителността - продукцията, която икономиката създава срещу ресурсите и усилията, които изразходва - е от значение, защото именно тя води до подобряване на жизнения стандарт: по-добро здраве; по-дълъг живот; по-голям комфорт. Инвестициите, иновациите и уменията са ключовите съставки, въпреки че рецептата все още е загадка.

Във Великобритания пандемията със сигурност ще доведе до краткосрочен спад на производителността в частния сектор. Това се дължи не само на това, че много хора са болни или имат затруднения да работят от вкъщи сред деца и домашни любимци, но и поради резкия спад на производството. Заетостта също намалява, но много бизнеси продължават да водят работниците си на щат, така че разходът за труд няма да намалее с толкова. Като цяло производителността спада, когато продукцията намалява.

В публичния сектор измерването на производителността е трудно. За услуги като здравеопазване и образование британската Служба за национална статистика разглежда както активността, така и качеството - като например броят на учениците и техните изпитни оценки или броят на операциите и резултатите от тях. Но в най-добрия случай тези мерки зависят от други фактори.

Как трябва да оценим производителността на учител, подготвящ онлайн уроци с всички съпътстващи предизвикателства, и какъв ще бъде ефектът върху представянето на учениците? Лесно е да се измислят нови измерители, като например броят на изнесените онлайн уроци, но е трудно да си представим, че резултатите на учениците няма да страдат. 

Що се отнася до медицинския персонал, кой би се осмелил да твърди, че неговата производителност не е скочила до небесата през последните седмици? Но за много пациенти измерваните резултати за съжаление ще бъдат трагични. Най-големият стимул за производителността може да дойде от нова ваксина.

Публичните инвестиции в инфраструктура или зелени технологии в крайна сметка ще подпомогнат производителността, но финансовата болка може да принуди бизнеса да ограничи разходите. Бизнес инвестициите в Обединеното кралство така или иначе са вяли, като през 2018 г. спаднаха, а през 2019 г. се покачиха с едва 0,6 на сто. Трудно е да се предвиди друго освен голям намаление от около 50-те милиона паунда на тримесечие през миналата година.

Ще се разпаднат ли веригите за доставки? Разделението на труда и специализацията, които идват с аутсорсинга, движат печалбите в промишлената производителност от 80-те години насам, но тя зависи от безупречните логистика и превози. Поддържането на тази система работеща през блокадите ще изисква значителна международна координация, което изглежда малко вероятно.

Някои скорошни изследвания сочат, че дори доста малки шокове могат да доведат до разпадане на мрежите. Сегашният шок ще се предава, след като вълните от зараза заливат държавите по различно време. Един възможен отговор за вносителите е диверсификацията на веригите за доставки. По-малко благоприятният - от гледна точка на производителността - ще бъде връщане на изнесените производства у дома.

Пандемията и последствията от нея ще повдигнат сериозни въпроси. Производителността включва мислене от вида повече продукция от по-малко (или поне от същите) ресурси - оттук системата за навременни доставки в складовете и стегнатите логистични операции. Компаниите могат да преосмислят нуждата от буфери като икономическа застраховка. Запасите могат да нараснат, увеличавайки бизнес разходите. Могат да бъдат намерени по-близки доставчици, но на по-висока цена.

Може би определението за икономическо благополучие също ще се промени. Стандартната икономическа продукция има значение, както хората, които сега губят доходите си знаят твърде добре. Важни са обаче още мрежите за социална подкрепа и добрият достъп до услуги. Без тях всички са по-уязвими. Просперитетът е повече от производителност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 3
stefanstefanov
преди 3 години
Времето ще покаже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Бидонойл
преди 3 години
Щом хората нещо не разбират,за социализъм го намират...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
stefanstefanov
преди 3 години
Мрежи за социална подкрепа!!!Демек Социалиститчески мрежи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още