IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще тласне ли кризата туризма към устойчиво развитие

Ще бъде година на кратките пътувания на фона на по-малкото отпуски заради коронавируса, прогнозираха Любомир Попйорданов и Емил Енчев

21:49 | 09.04.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Ще бъде година на кратките пътувания на фона на по-малкото отпуски заради коронавируса. Занапред, след преодоляване на коронавируса, трябва да акцентираме върху по-устойчива форма на туризма, за да се отличим сред останалите страни. Това съветва в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Любомир Попйорданов, учредител и почетен председател на Българската асоциация за алтернативен туризъм (БААТ) и основател на туристическа агенция Одисея-ин.

"Българското туристическо законодателство в тази ситуация няма гаранционен фонд и идеи за устойчиво развитие", посочи той проблемите за бранша.

"Лишени сме от възможности за постъпления в последния месец и това ще бъде така поне още месец. Целият нишов бизнес е есенцията, автентичният образ на България. Ефектите върху икономиката на планините и селата са такива, че без този туризъм обезлюдяването там ще продължи, освен това ще загубим и облика си като нация", коментира Попйорданов.

Емил Енчев, планински водач и управител на ТрекМания, прогнозира, че почти всички в туристическия бранш са застрашени от фалит.

"Всички видове бизнес в тази сфера са в абсолютна парализа. Мярката "60 на 40" е абсолютно неприложима", отбеляза той, като добави, че кредитите в случая са рисков фактор.

Според Любомир Попйорданов екскурзоводите и планински водачи, останали без работа, може би завинаги ще напуснат туризма.

Той разкри, че е препоръчано да се подпомогнат самоосигуряващите се лица с 2000 лв., както и да се стимулира националният маркетинг. Освен това експертът препоръча да се предложат кредити, но да бъдат безлихвени, а връщането им да бъде разсрочено във времето.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Само като ти прочета глупостите и ме избива на смях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Бидонойл
преди 4 години
Как ги измисляш подобни глупости? Печалбата е смисъл и цел на всеки бизнес. Никой бизнесмен не пренебрегва нито креткосрочната, нито дългосрочната печалба. А китайците печелят защото копират успешни западни бизнес модели. Впрочем, стига си обобщавал. Неуспешни китайски бизнеси също има и те не са малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 7
дядя Вова
преди 4 години
Ще тласне ли кризата туризма към устойчиво развитие Няма даже ? на края.Не.Бизнесмена е ограничен човек.Никога не излиза от шаблона на печалбата.Печалбата във финикийски знаци.Затова и китайците печелят.Защото гледат с десетилетия напред!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още