IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поредният ход на Фед изведе европейските борси на зелена територия

Инвеститорското внимание беше насочено и към данните за безработицата в САЩ

19:47 | 09.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: gettyimages</p>

Снимка: gettyimages

Европейските борси затвориха на зелена територия в четвъртък. Вниманието на инвеститорите беше насочено към последните данни за безработицата в САЩ и пакета от стимули на Фед в размер на 2,3 трилиона долара, информира CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши сесията с повишение от 1,57% до 331,8 пункта. Лондонският бенчмарк FTSE 100 добави 2,9% от стойността си и достигна ниво от 5842,66 пункта. Френският CAC 40 нарасна с 1,44% до ниво от 4506,85 пункта. Германският DAX отбеляза ръст от 2,24% до 10 564,74 пункта.

Броят на молбите за обезщетение при безработица в САЩ продължи да нараства на фона на блокадата заради коронавируса.  6,6 милиона американци са подали молби за финансова помощ през седмицата, приключила на 4 април, съобщиха от Министерството на труда в четвъртък.

Икономистите очакваха увеличение на показателя с 5 милиона. Те прогнозират, че през този месец коефициентът на безработица ще се повиши до над 10%, след като през март достигна 4,4% от 3,5% през февруари.

Но разочароващите данни за безработицата бяха изместени от фокуса на инвеститорите от новината, че Фед ще приложи нови стимули на стойност до 2,3 трилиона долара.

От своя страна Централната банка на Великобритания и Северна Ирландия  се съгласи временно да финансира държавни заеми, ако средствата не могат незабавно да бъдат привлечени от капиталовите пазари. Тази мярка е  наблюдавана последно по време на финансовата криза от преди повече от десетилетие.

Междувременно швейцарските банки UBS и Credit Suisse обявиха, че ще отложат изплащането на част от дивидентите за 2019 г. на акционерите си до по-късно през тази година.

Акциите на кино веригата Cineworld поскъпнаха с над 27%, докато тези на британският аутсорсинг гигант Capita отчетоха ръст в цените си с 20%.

Книжата на британската строителна компания Redrow се търгуваха с около 10% по-високо.

От друга страна акциите на инженерната компания  Subsea 7 поевтиняха с 5%, а книжата на швейцарската компания Galenica се търгуваха с над 6% по-ниско.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още