IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борис Джонсън е изведен от интензивното отделение

55-годишният премиер остава в болницата, "където ще получи внимателно наблюдение през ранната фаза на възстановяването си"

21:39 | 09.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Julian Simmonds/The Daily Telegraph/Bloomberg</p>

Снимка: Julian Simmonds/The Daily Telegraph/Bloomberg

Британският премиер Борис Джонсън е излязъл от интензивното отделение, съобщи Bloomberg.

Джонсън остава в болницата, "където ще получи внимателно наблюдение през ранната фаза на възстановяването си", се казва в изявление oт кабинета му по имейл в четвъртък вечерта. "Той е в изключително добро настроение".

Външният министър Доминик Рааб по-рано сигнализира, че Великобритания трябва да поддържа строгите ограничения за движението на хората, наложени за спиране на разпространението на болестта.

„Все още не сме приключили, трябва да продължим напред“, каза Рааб по време на брифинг в Лондон в четвъртък. „Смъртността все още нараства, а ние все още сме преживели пика на вируса. Така че все още е твърде рано да премахнем мерките, които приложихме. Трябва да се придържаме към плана“.

Той говори пред нацията, след като броят на починалите от вируса в страната нарасна с още 881 до общо 7 978. Патрик Валанс, главен научен съветник на правителството, предупреди, че очаква броят на смъртните случаи да се увеличава „още няколко седмици".

Когато Великобритания наложи ограничени ограничения на движението на 23 март, Джонсън заяви, че мерките ще бъдат преразгледани след три седмици - краен срок, който изтича в понеделник. Блокадата доведе до спиране на икономиката и предизвика ръст в броя на хората, които подават молби за социални плащания.

Британските власти са получили от 16 март досега 1,2 милиона нови молби за социлни помощи, около осем пъти над обичайните равнища, заради ударите, които икономиката понася от коронавирусната епидемия, предаде Ройтерс.  Миналата седмица правителството отчете близо 950 000 нови кандидати за т. нар. универсален кредит. Плащанията включват подкрепа за хора с ниски доходи, работещи по-малко часове, както и за оставащи без работа. Обикновено се подават около 100 000 заявления за двуседмичен период.

Заради пандемията анализаторите са на мнение, че страната върви към най-резкия си икономически спад от един век.
Правителството се ангажира да покрие 80 процента от заплатите на временно освободените служители и увеличи помощите за безработните

Все пак броят на смъртните случаи от вируса продължава да се увеличава и правителствените служители твърдят, че все още нямат достатъчно данни, които да покажат, че ограниченията имат достатъчно ефект, за да оправдаят смекчаването им.

55-годишният Джонсън обяви, че се самоизолира заради зараза от коронавируса на 27 март и бе приет в болницата   "Сейнт Томас" в Лондон на 5 април, след като не успя да се отърси от симптомите. На следващата вечер той беше преместен в интензивното отделение, след като състоянието му се влоши и му беше подаван кислород, но не беше поставен на респиратор.

Обединеното кралство няма официална законова процедура, ако даден премиер е недееспособен, но Джонсън определи външния министър Доминик Рааб  да го замести в негово отсъствие.

Все още може да мине известно време, преди Джонсън да може да напусне болницата или да се възстанови напълно.

Рааб не поясни с колко дни очаква да бъдат удължени ограниченията. Той каза, че правителството ще анализира данните следващата седмица.
 

Главният медицински директор на Англия проф. Крис Уити посочи един положителен знак – ръстът на потвърдените случаи се забавя. Вместо да се удвояват на всеки три дни, удвояването на броя отнема шест или повече дни, каза той. Рааб каза, че макар че „ранните признаци“ са, че блокирането има желания ефект - забавяне на разпространението на вируса, „твърде рано е да се казва това категорично“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още