IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общо 624 са случаите на коронавирус в България

13 са новите случаи, регистрирани за денонощието. Тестовете в Банско започват другата седмица

08:09 | 10.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/ Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/ Bloomberg

Общо 624 са случаите на коронавирус в България. Увеличението на броя за вчера в сравнение с предходния ден е 2,1%. За последните 24 часа 13 са новите случаи, от тях 5 са в болница. Това съобщиха от Националния оперативен щаб на брифинг тази сутрин.

В София са 8 от случаите. В Кюстендил – един, в Пазарджик – един, Велико Търново - един и Русе – двама.

Сред медицинския персонал случаите на заразата са 33-ма - 5,3% от случаите.

Изследвани са общо 494 човека. До момента са направени 18 512 проби. Това заяви председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на редовния си брифинг.

Излекуваните са 54, към момента – 6 нови. От „Пирогов“ - един, Варна - един Шумен – един, Добрич - един и Кърджали един. Общо 35 мъже и 19 жени. Средната възраст е 47 години. Няма починал за деня.

Общо 24 са починалите. Средна им възраст е 65 години. Изяснява се ситуацията при един болен, който е бил приет в Александровска болница в тежко състояние и след няколко часа е починал.

Инфектираните в София с доказани положителни проби са 370 лица.

230 са общо пациентите в болница, от които 33-ма са в интензивни отделения. 

Тестването за COVID-19 продължава у нас според препоръката на СЗО и ЕК – тестват се само тези, които имат признаци на заболяването, контактни от първия ред, рискови групи, поясни ген. Мутафчийски.

Хората в Банско ще бъдат тествани, когато постъпят тестовете. Ген. Мутафчийски заяви, че са получили уверения на фирмата, че тестовете ще пристигнат в понеделник или вторник. В момента се прави уточнене с РЗИ кои контингенти ще бъдат обхванати и кои ще са на случаен принцип.

Щабът коментира и ефективността на термокамерите, които е нужно да са с висока чувствителност, за да бъдат ефективни. Но при съмнения на термокамерите, се прави и тест с термометър.

От всяка възрастова група могат да се разболеят хора и на всяка възраст болестта може да протече тежко. Това никога не е оспорвано, каза ген. Мутафчийски.

Виждате по репортажите в чужбина улиците са празни, по репортажите в България улиците са пълни. Това със сигурност ще ни се отблагодари един ден, отбеляза критично ген. Мутафчийски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още