IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Renault кандидатства за заем от 5 млрд. евро с държавна гаранция

Въпреки това директорът Жан-Доминик Сенар отхвърли възможността за национализация

14:48 | 10.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Френският производител на автомобилиRenault кандидатства за заем от 5 милиарда евро (5,5 милиарда долара) с държавна гаранция за преодоляване на трудностите, причинени от пандемията от коронавирус. Това заяви директорът на компанията Жан-Доминик Сенар, като същевременно отхвърли възможността за национализация, информира Bloomberg.

„Работим по идеята за банкови заеми, които биха били гарантирани от държавата“, заяви Сенар в петък по радиото RTL. „Това ще ни помогне да преминем през този лош период“, добави той.

В четвъртък от Renault отмениха изплащането на  дивиденти, за да запазят пари след затварянето на заводи и шоуруми. Сенар и временно изпълняващият длъжността главен изпълнителен директор Клотилда Делбос ще намалят възнагражденията си с 25% поне през второто тримесечие. Дивидентът, който вече беше намален в началото на тази година, щеше да е на стойност от 325 милиона евро.

Френският министър на финансите Бруно льо Мер обеща да осигури силна подкрепа за компании, включително Renault и Air France-KLM, като в същото време заплаши да намали или да откаже финансова подкрепа от корпорациите, изплащащи дивиденти. Правителството е най-големият акционер на автомобилния производител и, подобно на властите от цял ​​свят, обеща милиарди евро, за да помогне на бизнеса да премине през кризата.

Renault работи по възобновяване на дейността във фабриките си в Португалия, Румъния и Русия, заяви Сенар в петък. По-рано френската компания заяви, че притежава 15,8 милиарда евро ликвидност.

Преди началото на епидемията в Китай рентабилността на Renault вече беше в упадък и производителят на автомобили се опитваше да поправи отношенията си с партньора Nissan Motor Co. след ареста на техния бивш председател Карлос Гон през 2018 г. В интервюто Сенар заяви, че партньорствата с Nissan и Mitsubishi Motors Corp. са изключително важни.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още