IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: България ще кандидатства за ERM II до края на април

Не трябваше да се огъвам за чакалнята, виждате колко пари отпускат, коментира премиерът

14:11 | 10.04.20 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: МС</em></p>

Снимка: МС

До края на април ще кандидатстваме за членство във валутно-курсовия механизъм ERM II, по-известен като "чакалнята" на еврозоната. Това заяви премиерът Бойко Борисов днес след посещението си в цех за производство на маски в Хасково, цитиран от БНР.

По думите му страната ни ще кандидатства заедно с Хърватия със спазване на всички критерии до този момент. „Ще бъдем приети и тогава ще ни разрешат суапови плащания и ще се закачим към основния „водопровод“ в ЕС“, каза Борисов. 

„Не трябваше да се огъвам за чакалнята, виждате колко пари отпускат“, добави още той. По думите му страната ни има да изпълни само едно условие и „ще го направим незабавно“. 

Според Борисов настоящата криза е показала, че тези, които са в чакалнята и в еврозоната ще получат милиони, а другите ще теглят кредити. Той изрази увереност, че страната ни ще бъде приета.

Премиерът обяви, че е разговарял и с еврокомисаря Валдис Домбровскис, и с президента на ЕЦБ Кристин Лагард и допълни, че България е "прекрасно" и финансово, и икономически структурирана като държава, с рейтинг като държави, които вече са в еврозоната, и в чакалнята. "Имаме само едно условие, което да изпълним, незабавно, работи се по него", увери премиерът.

Припомняме, че вчера Investor.bg първи писа, че до момента страната ни не е поела нужните стъпки за отлагане на процедурата, въпреки че преди 10 дни управителят на БНБ Димитър Радев загатна в телевизионно интервю именно за такъв сценарий.

Към 9 април позицията на БНБ беше, че към момента има техническо коригиране на вътрешни срокове в работния процес, но няма официално решение, свързано с промяна във времевия хоризонт. „Ако правителството, в координация с БНБ, приеме решение в тази област, това ще бъде своевременно оповестено“, отговориха от централната банка на въпросите на Investor.bg. 

По информация на Investor.bg на 26 април изтича срокът, в който България трябва да изпрати до ЕЦБ официалните резултати от изпълнените препоръки, дадени от европейския банков регулатор на нашите кредитни институции след края на стрес тестовете. От това дали ЕЦБ ще сметне задачата за изпълнена, зависи дали кандидатстването на страната за влизане в ERM II ще премине на следваща фаза.

В края на март финансовият министър Владислав Горанов изрази увереност, че избухналата пандемия от коронавирус няма да сложи прът в пътя на България към ERM II и еврозоната. В интервю за bTV Горанов каза, че не очаква пътят на страната към еврозоната да бъде стопиран от кризата, макар че призна, че някои процеси може да бъдат забавени. В разговора той подчерта и многото варианти, с които страните от еврозоната разполагат за борба с негативните икономически последици, конкретно напомняйки за  решението на ЕЦБ "на практика да купува всичко безгранично".

Преди малко повече от седмица управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев обяви в ефира на Нова телевизия, че сроковете за присъединяване на страната ни към банковия съюз и валутно-куросвия механизъм ERM II вече са нереалистични. Той отбеляза, че все пак работата по процеса не трябва да спира, но евентуално отлагане за 2021 г. „няма да бъде фатално“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 5
shinawatra
преди 3 години
Димитър Радев все пак има мозък, въпреки това което говори на всеослушание! Наясно е много добре, че в подобен момент не трябва да се предприемат рисковани действия, по-добре да изчакаме до 2021-ва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 3
azzuro
преди 3 години
И какво, ще купуваме фабрика на 08.09.?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 3
shinawatra
преди 3 години
Да, шанс... да се нагълтаме с вода, яко! Първо, че няма да ни отпуснат каква да е помощ, второ влизаме в кюпа с останалите и почваме да спасяваме Гърци, Италианци, Испанци, че и Франсета сигурно. Направо ще ни засипят с ЕВРА! Второ, сменяме лев с евро и еврото тръгва надолу заради трилионите, дето си ги изсипват по борсите и изкупуват акциите на фалиралите си компании с рейтинг "б0клук". Факт! Боко реагира като първолак на фондовата борса в условие на паника - започва да продава в най-неподходящия момент. Едно нещо поне ме успокоява - споменава че "Дания 20 години стои в чакалнята", хайде да приемем еврото след Дания и други държави, става ли? Защо Дания не приема еврото, не иска да я обсипват с трилиони евра ли? Защо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 7
CGY
преди 3 години
Това е поредно проявление на хроничната амнезия, която този човек има към миналото, в което той повече или по-малко е участвал. Също и очевидна възможност да прави елементарни логически връзки. В училище му казват функционална грамотност.Та, къде е бил през 80-те и 90-те години (пик през 96-97-а), когато България реши да си оправя макроикономическите и фискални проблеми с печатане на левове? До какво доведе това? Печата ли ЕЦБ евро, на което този човек така силно завижда?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
lyusien
преди 3 години
Прекрасно Само че аз мисля че вече има такава молба за кандидатстване Поне така твърдеше финансовия министър Просто потвърдете че молбата си е действителна и искаите приблизителн дата Дефицита ви е под 3 % процента дори с актуализацията държавния дълг е много нисък и инфлацията е под 3 % Нямат никакво основание да откажат -Е Ц Б има в предвид Просто действайте Това е големия ни шанс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още