IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 неща, които да следите по време на "ужасния" сезон на отчетите в Европа

Във времена на криза инвеститорите ще следят особено внимателно няколко показателя

12:26 | 12.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Резултатите на най-големите европейски фирми за първото тримесечие ще започнат да излизат тази седмица, а пазарните участници се подготвят за най-лошите данни от години, след като пандемията на Covid-19 доведе до налагането на блокади в повечето големи икономики в региона, пише Bloomberg.

“Очевидно това ще е ужасен сезон на отчетите“, твърди Арън Барнфадър от Lazard Asset Management. „Западните икономики не са виждали такъв вид сърдечен удар, икономическият растеж спира по начина, по който не се е случвало почти никога в историята, или поне от войната насам. Така че е изключително трудно да си 100% уверен как точно ще изглежда средата“.

Гигантът в сферата на луксозните стоки LVMH, производителят на чипове ASML Holding и козметичната група L’Oreal са сред множеството компании, които ще дадат начало на сезона на отчетите, преди той да набере сили в следващите седмици. Предвид ситуацията инвеститорите ще следят особено внимателно кой ще бъде първият, който ще излезе от кризата, като ще внимават как компаниите управляват счетоводните си баланси и прогнози за останалата част от годината.

Ето и кои са петте неща, които инвеститорите ще следят:

Прогнози за печалбата

Анализаторите ускоряват понижаването на оценките си за резултатите на европейските компании, а тези намалени прогнози надминават повишените с рекорден брой през март, сочат данни на Citigroup. От края на февруари прогнозите на EPS за европейските акции са се свили средно с 14 на сто, докато ранните насоки за компании като Adidas и Pernod Ricard предполагат среден спад на оперативната печалба от 50% за първата част на годината, сочат данни на Bloomberg Intelligence.

Ник Нелсън, ръководител на европейската стратегия за дялово участие на UBS Group, твърди, че въпросите на инвеститорите днес са фокусирани върху печалбата, а той очаква тази в Европа да се срине с 33 на сто през 2020 г. Но не всичко е обречено, тъй като Нелсън прогнозира икономическо възстановяване през втората половина на годината, което ще позволи на компаниите да се върнат към ръста на печалбата през 2021 г.

Дивиденти

Алберто Токио от Colombo Wealth нарича дивидентите „критичната точка“ на сезона на отчетите и очаква да види „голям натиск“ върху компаниите да намалят плащанията, както заради някои държавните помощи, като тези във Франция, които ще се насочват с предимство към онези, които се отказват от дивидента си, така и заради компаниите, които няма да искат да рискуват да съкращават служители защото са останали без пари в брой. Той вярва, че търговците на дребно, фирмите за луксозни стоки, автомобилните компании и тези за потребителски стоки ще са в най-голям риск от спиране на дивидента.

За разлика от американските компании, европейските побързаха с намаляването или спирането на дивидентите си. Поне 141 от членовете на бенчмарка Stoxx 600 са се отказали или са отложили тези плащания от средата на март. UBS и Credit Suisse Group заявиха този четвъртък, че ще разделят плащанията за 2019 г. на две части по искане на регулатора на финансовите пазари Finma, като ще задържат част от парите до втората половина на годината, когато ще са ясни щетите от пандемията.

Въпреки че дивидентите могат да са под временен риск тази година, плащанията им могат да се върнат през 2021 г. заедно с печалбата, твърди Питър Опенхаймер от Goldman Sachs Group.

Последна актуализация: 04:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още