IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фандъкова предлага търговците да не плащат наеми, докато пазарите са затворени

Предложението ще бъде внесено за обсъждане от Столичния общински съвет

12:55 | 12.04.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС</em></p>

Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС

От днес работа спират всички кооперативни пазари и цветни борси, а забраната ще бъде подновена на 16 април до второ нареждане, пише БНР.

В тази връзка кметът на София Йорданка Фандъкова ще внесе за обсъждане от Столичния общински съвет предложение търговците на общинските пазари да не плащат наем за времето, в което не са на работа, а три месеца след възстановяването на дейността да плащат само половин наем, съобщават от Столична община.

От 13 до 15 април (понеделник до сряда) търговците ще могат да отворят и да продадат стоката, с която разполагат, но от 16 април всички пазари ще спрат дейност по заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

По думите му за периода от понеделник до сряда ще е необходимо да се спазват особено стриктно всички епидемиологични мерки.

След сряда обаче пазарите ще бъдат отново затворени за неопределено време.

Причина за това е нарасналият брой на посетители в последните няколко дни и неспазването на правилата за социална дистанция.

Проверки, организирани от Столична община, съвместно с полицията и столичната здравна инспекция, са показали, че редът не може да се гарантира в момента, дори и с вече създадените пропускателни пунктове и еднопосочното движение.

Припомняме, че по-рано днес, по време на редовната пресконференция на Националния щаб за борба с коронавируса, беше отправено послание от ръководителя на щаба генерал Венцислав Мутафчийски и от представители на здравния сектор за ограничаване на контактите и излизанията, въпреки хубавото време и великденските празници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
be_google
преди 4 години
Отлична ти е идеята!!!!На всеки булевард сергия през 20 м и нека пазара да си каже думата, ако на търговеца му е изгодно.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
be_google
преди 4 години
Който затворя пазара поема масрафа!!!! Или сме пак в 1993та?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
А: значи е имало идея да плащат наем БЕЗ да имат право да работят? А за нанесените щети ще бъдат ли компенсирани?На следващите избори пак ли ще се криете като мишкуняци, та ония, дето обичат да се возят на смрaдливи kaруци пак да си преизберат тая?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
Бидонойл
преди 4 години
Ами стоката на търговците - бързо развалящи се зеленчуци и плодове на *** ли? Освен това дали някой помисли, че ако пазарите са затворени, хората по същия начин ще започнат да щурмуват и магазините? По-добре от общината да бяха намерили места по кварталите, където да срожат по няколко сергии и там да може да се пазарува без стълпотворения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още