IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прибързано кризисно решение предизвика политическо напрежение в Турция

Обявена два часа преди полунощ, комендантска мярка за 31 града предизвика опашки пред магазините и можеше да коства поста на вътрешния министър

10:38 | 13.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/STR</em></p>

Снимка: EPA/STR

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отказа да приеме оставката на вътрешния си министър. Сюлейман Сойлу подаде оставка, но президентът не я одобри, съобщи турското министерство на съобщенията в неделя вечерта. Сойлу продължи да изпълнява функциите на министър на вътрешните работи.

В изявлението се подчертават изрично заслугите на Сойлу, предава DPA. Освен всичко друго се казва, че той е водил решителна борба срещу забранената Кюрдска работническа партия (ПКК). Чрез успешното си служене той също така е спечелил уважението на хората.

Преди това Сойлу обяви в Twitter оттеглянето си от кабинета и пое отговорността за комендантския час, наложен в петък вечерта заради коронакризата в 31 града.

В изявление Сойлу посочи, че се чувства „отговорен за сцените, които последваха обявяването на полицейския час за почивните дни" в някои провинции.

„Върху мен във всеки аспект" пада отговорността за начина, по който бе приложена забраната, каза той.

Обявено два часа преди полунощ, ограничението за движение предизвика опашки и струпвания пред магазините. Решението за комендантския час не бе изненадващо, но бе обявено в неочакван момент едва два часа преди да влезе в сила. Това предизвика паническо струпване пред магазини за хранителни стоки на хора, бързащи да си набавят продукти, показват снимки в международни издания и социални мрежи. Опашки имаше пред хлебарниците, които в страната работят до късно, пред магазини за стоки като млечни продукти, цигари и вода.

Затова се наложи Сойлу да призове хората да запазят спокойствие и да не изкупуват продукти панически - мярката ще спре да действа в неделя. "Това не е обикновен полицейски час", а още една мярка за овладяване на вируса, цитира думите му Анадолската агенция. По думите му часът е избран съзнателно - след затваряне на основната магазинна мрежа, за да се избегне евентуален хаос в обектите за хранителни стоки.

Всичко това се случва в момент, в който Турция се смята от някои експерти за страната с най-бърз ръст на новите случаи на коронавируса. Страната отчете първия си заразен точно преди месец. Според официалната информация най-засегнат е Истанбул. Министърът на здравеопазването Фахреттин Коча заяви в Twitter, че броят на заразените се е увеличил до 56 956. За 24 часа 97 души са загинали от белодробната болест Covid-19, а общата смъртност в страната е 1198. Повече от 3000 души са се възстановили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още