IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Историческото споразумение на ОПЕК+ е обвито в голяма несигурност

Анализаторите са обезпокоени не само за участието на мексико, а и за това на Русия, както и за безпрецедентно дългия период на сделката

15:46 | 13.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

След четири дни на преговори страните от групата ОПЕК +, водена от Саудитска Арабия и Русия, най-накрая се съгласиха на рекордно съкращаване на добива на петрол в отговор на срива в търсенето, предизвикан от коронавируса. Но според анализаторите сделката ще се окаже под напрежение, когато ситуацията със заразата се нормализира, информира Bloomberg.

Този път най-много притеснения създаде Мексико с първоначалния си отказ да приеме определената квота. Министърът на петрола на страната напусна виртуалната среща на ОПЕК+, за да проведе отделни разговори със своите американски и канадски колеги, поставяйки под въпрос всички положени усилия от другите големи производители на „черното злато“.

От Мексико беше поискано да намали с 400 000 барела на ден производството си през първата фаза на сделката на ОПЕК+, която да продължи безпрецедентните две години. От своя страна северноамериканската държава зави, че смята да изпълни едва една четвърт от искането.

Решението на този проблем обаче беше дадено от президента на САЩ Доналд Тръмп. Той предложи споразумение на президента на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор, според което 250 000 барела на ден от „пазарно обусловения“ спад на продукцията в САЩ ще бъдат обозначени като „мексикански“.

Но това не би отнело нито един допълнителен барел петрол от пазара, извън тези, които така или иначе биха изчезнали поради срива в търсенето, предизвикан от Covid-19. В крайна сметка, след близо четири дни, в които се опитваха да убедят мексиканското правителство да отстъпи, саудитите и руснаците най-накрая решиха да преглътнат липсата на истински ангажимент от страна на Мексико. Алтернативата би била да се позволи на стоковите пазари да отворят в понеделник сутринта без реално споразумение и да се рискува поредния спад на цените.

Честно казано, сделката на ОПЕК+ е исторически голяма по своя обхват, предвид размера на съкращенията и продължителността им, въпреки че е съмнително каква стойност ще имат те за срок от две години, когато толкова много остава несигурно. 20-те производители, които участват в споразумението, първоначално ще намалят продукцията си с 9,7 милиона барела на ден, като всички, освен Мексико, ще понижат производството си с 23% за два месеца - май и юни. Понастоящем съкращенията на Мексико ще приключат с първата фаза на сделката, когато страната вероятно ще трябва да напусне групата ОПЕК+. Продукцията на останалите 19 държави ще намалее със 7,7 милиона барела на ден до края на годината, а след това с още 5,8 милиона барела за още 16 месеца, до април 2022 година.

Има някои предположения, че официалната цифра на съкращенията може да бъде по-близо до 12,5 милиона барела на ден, но това ще бъде постигнато заради увеличените начални производствени числа на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Кувейт.

Сделката повдига някои дори по-големи въпроси от участието на Мексико. Русия например трябва да намали продукцията си с 2,5 милиона барела на ден през следващите три седмици. Игор Сечин, ръководител на държавната петролна компания Роснефт, обаче беше остър критик за скромния принос на Русия към предишните съкращения и едва ли ще реагира добре на новината, че трябва да намали производството си с почти 1 милион барела на ден до 1 май.

Приносът от срещата в петък между министрите на енергетиката на държавите от Г-20 не беше особено голям. Индийският министър спомена за попълването на стратегическия петролен резерв на страната, но групата не направи конкретни нови предложения за действие. Според анализаторите при толкова ниски цени на петрола натрупването а резерви е най-логичното действие, а Китай и Индия вече са започнали да го правят. Но пространството за съхранение е ограничено.

САЩ има място за още 77 милиона барела в своя стратегически петролен резерв, но Конгресът отказа да одобри бюджета за първоначална покупка от 30 милиона барела през миналия месец. Търговците на петрол и анализаторите оценяват, че Китай може да закупи допълнителни от 80 милиона до 100 милиона барела през тази година. Междувременно индийското правителство помоли държавните рафинерии да купят 15 милиона барела суров петрол от Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Ирак, за да попълнят резервоарите си. Отвъд тези три страни капацитетът за съхранение не е голям.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още