IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адриан Николов: Хоризонтът на икономическо планиране е много кратък

Данните на пазара на труда са притеснителни, но схемата 60 на 40 е в правилната посока, коментира икономистът от ИПИ

14:15 | 13.04.20 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Прогнозата на Световната банка, че икономиката на България ще се свие с 3,7% през тази година е доста адекватна. Но трябва да се има предвид, че тази прогноза е базирана на данни, които са били достъпни към 20 март. В рамките на тази бурно развиваща се ситуация, това на практика е антична история спрямо това, което знаем днес. Това е мнението на икономиста в Института за пазарна икономика Адриан Николов, изказано в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"В момента хоризонтът на икономическото планиране е много по-кратък. Ние трябва да знаем какви решения да взимаме през следващите седмици, а не да се опитваме да планираме до края на годината, тъй като има прекалено много неизвестни", посочи той.

По думите му в една толкова волатилно икономически ситуация подобни прогнози са с опознавателна цел.

"Няма как да предскажем какво ще се случи. Една мутация на вируса може да обърка всичките ни опити за планиране", смята икономистът.

Той коментира, че данните на пазара на труда са притеснителни, но са в рамките на очакваното.

"В сравнение с експлозията на пазара на труда в САЩ това, което виждаме у нас, е доста скромно като явление", каза още Адриан Николов.

Според него схемата 60 на 40 е в правилната посока, но беше посрещната на нож от работодателите, което е малко необяснимо явление. "На този етап виждаме немалък брой регистрации по тази схема", информира икономистът.

Адриан Николов определи мярката за квоти за български стоки в магазините като „проява на икономически популизъм“. В контекста на кризи като тази това е често срещано явление. Мярката ще доведе до неприятни последици, тъй като българските земеделски производители на храни не са в състояние да отговаря на търсенето у нас", очаква икономистът.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още