IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Местни производители ще имат пряк достъп до търговските вериги

Правителството задължи търговските вериги да предлагат хранителни продукти от български регионални производители

14:26 | 13.04.20 г. 7
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Търговските обекти, които са част от вериги от магазини, са длъжни да предлагат българска продукция на местни (регионални) производители в обектите си. Местата за продажба трябва  да са с площ – достатъчна за излагане и продажба на съответните хранителни продукти, както и да са обозначени по подходящ начин, от който да се разбира, че предлаганите продукти са регионално производство.

Това прие като постановление Министерският съвет на видеоконферентна връзка на извънредно правителствено заседание, съобщи пресслужбата на МС.

Българската продукция на местни (регионални) производители включва мляко и млечни продукти от българско сурово мляко; риба и рибни продукти; прясно месо и яйца; пчелен мед; пресни сезонни плодове и зеленчуци, произведени от регионални производители.

Задължително изискване е млечните продукти да бъдат произведени изцяло от българско сурово мляко. Приетите изменения не изискват промяна на досегашния ред на доставки в обектите, единствената цел е да бъде дадена възможност за предлагане на местна (регионална) продукция, уточняват от МС.

За регионални производители се смятат производители или групи/организации на производители с място на осъществяване на дейността на територията на административната област, в която се намира съответният търговски обект или на територията на съседна, граничеща с нея административна област.

За административни области София-град и София-област за съседни се считат областите, граничещи със София – област, както и област Пловдив.

Производителите трябва да са регистрирани по Закона за подпомагане на земеделските производители или да притежават обект, регистриран съгласно Закона за храните.

Приетото постановление има за цел да подкрепи малките и местни български производители и да запази поминъка им.

Местната българска продукция е по-свежа, по-прясна и по-позната, тя е част от местния бит и култура. Потребителите трябва да имат право на достъп до местното производство, а техен е изборът какво ще предпочетат, са аргументите на министрите.

Приетата мярка се отнася за търговските обекти, представляващи вериги от магазини за самообслужване, за продажба на дребно на храни и нехранителни стоки, които имат обекти в повече от три административни области на територията на страната.

Припомняме, че от Сдружението за модерна търговия остро разкритикуваха предложението на Министерството на земеделието за повече стоки на регионални производители в търговските вериги.

Според Сдружението това би означавало компромис с качеството на предлаганата продукция и повишаване на цените. Въвеждането на 50% регионална продукция означава не само да се премахнат част от сегашните производители, но и да се изхвърли чуждестранните доставчици, коментира преди дни Йордан Матеев, изпълнителен директор.

Министерството на земеделието, храните и горите предложи миналата седмица в търговските обекти да се предлагат повече български стоки от местни (регионални) производители.

Повишаване на цените на хранителните стоки в търговските вириги, ако се обособят места за български храни, които да заемат минимум половината площ за всяка групи храни, очакват още от Сдружението за модерна търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 3 години
Кога ще приемете Баце да управлява с укази и декрети, като Орбан? За правото да насрочва и отлага избори можем да се замислим сериозно, но правото да издава декрети и укази наистина ще му подхожда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
ivanrog
преди 3 години
Чакам с нетърпение да прочета какво точно са приели, че дявола е скрит в детайлите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 3 години
Злите езици говорят че не само му е заместник, а и дете. Като се замисля, в профил наистина много прилича на него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
Арис
преди 3 години
Когато видя картофи от Германия, виждал съм дори от Египет, повдига ми се. В момента се предлагат български, малко по-меки и по-малки по форма, но вкусът им е в пъти по-добър от вносните. Българско саламурено сирене и качкавал съм виждал преди 21 г. на пазара в Тел Авив , табела написана с големи букви на български. А ние ядем вносни ***, сами сме си виновни за дереджето, в което ни въвлякоха " Големите търговски вериги " , а сега политиците се опитват да поправят грешката, дано да не е късно. Да се поправи тази грешка зависи основно от нас потребителите, които всеки ден гласуваме за една или друга стока плащайки с труда си. Мислете преди да прахосате труда и времето си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Solar Power
преди 3 години
Долари трябват :) Едно време при бай Тошо точно така фалирахме ...... и сега е същото с неговия заместник......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
ert
преди 3 години
Проблемът е, че хората трябва да пазаръват повече български стоки, за да може да подкрепим лева да си запази фиксирания курс. Всичко идва от кризата, икономиката ни която работи основно за експорт спира, щото спря експорта, а импорта си тече ... Конвертируемата валута отива да се покрива вноса и текущото потребление, това е проблема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
mrynmryn
преди 3 години
Ама те и сега се предлагат, тия хора къде пазаруват? Етикетите не четат ли? У парламентО, това ще си го броят за работен ден предполагам, нищо, че това го има от години вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още