IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 35 хил. автобуси и камиони са с активирани бордови устройства и GPS тракери

Около 75% от маршрутните карти са купени през сайта bgtoll.bg, съобщиха от АПИ

14:29 | 13.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Над 35 хил. автобуси и камиони са с активирани бордови устройства и GPS тракери. Това съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

От старта на тол системата от 1 март, въпреки намаления тежкотоварен трафик заради ограниченията срещу разпространението на Covid-19, са купени 505 843 маршрутни карти. Най-предпочитани са каналите за продажба на АПИ, уточняват още от пътното ведомство.

Според данните около 75% от маршрутните карти са купени през сайта bgtoll.bg, мобилното приложение, 500-те терминала за самотаксуване или от гишетата на основните ГКПП и в областните пътни управления.

Анализът на данните в Националното тол управление показва, че и в условията на извънредно положение и ограничения срещу коронавирус, превозвачите са продължили да оборудват автопарка си с бордови устройства. От 13 март до днес са регистрирани 16 651 машинки, като 3000 от тях са GPS тракери. Отчитайки затрудненията, които браншът изпитва и необходимостта от време за оборудване на автопарка над 3,5 тона, превозвачите ще имат възможност да го направят до края на извънредното положение. 

В този период ще продължи правоприлагането на терен от мобилните екипи на тол контрола. Основната цел на контролните органи във времето на извънредното положение ще бъде за всяко превозно средство над 3,5 тона да бъде платена дължимата пътна такса според изминатия маршрут, категория и емисионен клас. Затова нарушителите без регистрирани бордови устройства и без активирани маршрутни карти ще бъдат насочвани как да станат изрядни ползватели на платената пътна мрежа. Мобилните екипи също така ще проверяват дали правилно се използват вече активните и монтирани машинки за отчет на тол такси.

Според постъпилата в Националното тол управление информация от националните доставчици на услуги, в процес на сключване са договори за автоматично таксуване с бордови устройства и GPS тракери за над 15 хил. пътни превозни средства. До края на април предстои доставката на още 20 хил, бордови устройства. 

Пет дружества, вписани в списъка на АПИ като Доставчици на декларирани данни, имат влезли в сила договори с Национални доставчици на услуги и могат да предоставят данни от GPS тракерите за целите на тол таксуването. По предварителни заявки те трябва да осигуряват автоматичното таксуване на повече от 60 хил пътни превозни средства. До момента са подписани договори за над 3000 тежкотоварни автомобила и процесът продължава. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още