IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рано е Китай да обявява, че икономиката му е победила коронавируса

Стопанството може вече да не е в състояние на свободно падане, но е изправено пред шок в търсенето и други насрещни ветрове

13:17 | 19.04.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

76-дневната блокада в Ухан най-накрая беше вдигната. За китайските лидери това отбеляза последния етап от онова, което президентът Си Дзинпин нарече „народна война срещу коронавируса“, ​​в която той самият изигра решаваща роля, пише за Financial Times Джордж Магнъс, автор на „Червени флагове: Защо Китай на Си е в опасност” и сътрудник на Китайския център към Оксфордския университет.

Успехът позволи на правителството да рестартира икономиката и да пренапише пандемичния разказ от приказка за собствените си грешки до такава, подчертаваща глобалното му лидерство и управленска роля - в ярък контраст с „некомпетентността“ на САЩ. 

Историята обаче в никакъв случай не е пълна и истинският успех зависи критично от резултатите в епидемиологията и икономиката, над които тъмните облаци ще се задържат още известно време.

Може никога да не узнаем истинския брой на инфекциите и смъртните случаи от Covid-19 в Китай. Критериите за потвърдени случаи се променяха няколко пъти и има спекулации за много по-високи оценки. Държавните медии съобщават само за няколко нови случая, свързани с хора, които се връщат от чужбина. Това със сигурност подхожда на политическия сценарий. Управленската роля на правителството в борбата с вируса и в рестартирането на икономиката вече са неразривно свързани.

Докато фабриките, офисите и някои магазини отварят отново, а общественият транспорт се възобновява, има неофициални съобщения за предаване на вируса на местно ниво, както и за продължаващи или нови ограничения върху жилищни комплекси. Никой обаче не сочи какъвто и да било скок в хоспитализациите или предстояща „втора вълна“ от инфекции. Толкова по-добре, ако това продължава.

Икономиката определено се оттласна от дъното след значително свиване в началото на годината. Производството, особено на държавните предприятия и в тежката промишленост, сега се върна на нивата от януари. Завръщането към работа и възобновяването на транспорта облекчи проблемните точки на доставките в икономиката. Въпреки това търсенето остава много слабо. Търговията на дребно, градските метра, транзакциите с имоти, много сектори на услугите и потребителското търсене се подобряват, но от изключително ниска база.

Официалният процент на безработицата в градовете от 6,2% през февруари подценява истинското й ниво и не включва 280 млн. вътрешни мигранти, много от които все още не са се върнали на работа. Близо 500 000 малки и средни предприятия - сърцето на икономиката, които бяха пренебрегвани политически преди кризата, се съобщава, че са фалирали само през първото тримесечие.

Надеждата, че износът може да се притече на помощ сега изглежда загубена. Пандемията потопи търсенето по целия свят, без обозримо значимо икономическо възстановяване.

Последна актуализация: 04:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 1
крас
преди 3 години
ИМА ЕДИН ПРИНЦИП ВЪВ ВОЙНАТА : победителите на се съдят. Как смяташ , кой победи в тази война - КИТАЙ или САЩ. САЩ И ЕВРОПА СА В ПЪЛЕН НОКАУТ ОТ СПРЕНИТЕ ДОСТАВКИ ОТ КИТАЙ , КОИТО В ОБЛАСТА НА МЕДИЦИНАТА , ФАРМАЦИЯТА И ЕЛЕКТРОНИКАТА ПРИНУДИХА ПРАВИТЕЛСТВАТА ДА СЕ ОБЪРНАТ С ПРОШЕНИЕ КЪМ НОВИЯ ЛИДЕР КИТАЙ ЗА ДОСТАВКАТА ИМ. СПРЯХА РАБОТА ЗАВОДИ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА АВТОМОБИЛИ , ФАРМАЦЕВТИЧНИ ЗАВОДИ КОИТО ПОЛЗВАХА 80 % ОТ СУРОВИНИТЕ ПРОИЗВЕДЕНИ В КИТАЙ !!!Е КОЙ ЩЕ СЪДИ КИТАЙ ??? ТИ или полуделият Тръмп?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
Бил Гейтс и Сорос да не са станали китайци бе ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
mangalistan
преди 3 години
Китай тепърва ще плащат огромни репараций на света за пандемията.Ще бъдат жестоко наказани и ще се смалят до най-много 200 милиона...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
analog
преди 3 години
"Вече нищо не зависи от САЩ"Xaxaxaxaxa
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
крас
преди 3 години
ПЕТЬО, ЗАДАВАШ ВЪПРОСА: ".......дали Китай има капацитета и волята да се превърне в глобален лидер, който другите следват с желание и без санкция" И ВЕДНАГА ПОСОЧВАШ ОТГОВАРА МУ: "Това ще зависи и от поведението на САЩ на световната сцена"ПОЗВОЛИ МИ ПЕТЬО ДА НЕ СА СЪГЛАСЯ С ТЕБ.Вече нищо не зависи от САЩ.Това дали другите държави ще следват КИТАЙСКИЯ МОДЕЛ , или ще продължават да залагат РЕЗЕРВИТЕ СИ В ХАЗАРТНИТЕ ЗАЛИ В КАКВИ ТО СЕ ПРЕВЪРНАХА БОРСОВИТЕ ИЗМЕРИТЕЛИ НА САЩ зависи само от техния личен избор , а не от волята на някакви палячовци възприемащи се като божества. НЯКОИ ОЩЕ НЕ ОСЪЗНАВАТ, ЧЕ СВЕТА ДНЕС НЯМА ДА БЪДЕ ТАКЪВ КАКЪВТО ЩЕ Е УТРЕ. Един модел налаган 30 години като НОВ СВЕТОВЕН РЕД приключи. На негово место се появи КИТАЙСКИЯ МОДЕЛ със всички добри и лоши страни. В природата е така - ЕДИН УМИРА ДРУГ СЕ РАЖДА , Какво тук значи някаква си личност!!!!ИГРАТА ПРИКЛЮЧИ!!!Game Over !!!ИСКАМЕ ИЛИ НЕ ЩЕ СМЕ ПРИНУДЕНИ ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАМЕ С МОДЕЛА НАЛОЖЕН ОТ ПО СИЛНИЯ - Китай!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още