IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар в България функционира на забавен каданс

Корекция на цените на имотите надолу ще има, но все още е трудно да се предвиди каква ще е тя

08:23 | 15.04.20 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Жилищният пазар у нас започва плахо да излиза от вцепенението през първите две седмици от извънредното положение и свързаните с него ограничителни мерки с цел овладяване на разпространението на коронавируса, но това се случва бавно и с ограничен обем от сделки, показва допитване на Investor.bg сред специалисти в сектора на недвижимите имоти.

Хората, които не са се отказали от покупка на имот в настоящата ситуация, търсят завършени жилища предимно за собствено ползване, а офертните цени все още запазват равнищата си отпреди ситуацията с коронавируса. Банките затягат условията за отпускане на ипотечни кредити, а строителството засега не е спряло, макар че се очаква забавяне на проекти, които все още не са стартирали или са в начална фаза на строеж. 

„При всяка криза активността и оборотът логично спадат, намаляват процентите на оптимистичните сценарии и успешните реализации, растежът в сектора като цяло се свива“, казва Иван Велков, председател на Българската фасилити мениджмънт асоциация и президент на ФИАБЦИ България, международната федерация на специалистите по недвижими имоти. Според него в условията на извънредно положение още по-ясно ще си проличат дефицитите и ненаучените уроци в имотния сектор. „Очаквам трайна и категорична преподредба на приоритетите и нагласите на всички участници на пазара – много повече качество вместо количество, много повече внимание към средата вместо към цената, много повече добавена стойност и умно потребление, повече поддръжка и повече управление“, коментира той.

Сделки на бавни обороти

„Жилищният пазар диша тежко, но е жив“, казва Добромир Ганев, председател на Управителния съвет на „Национално сдружение недвижими имоти“ (НСНИ) и управител на Форос. Сделки продължават да се сключват, но със значително намалял обем. Огледи на имоти както за продажба, така и за наем, също има, но с по-малък интензитет в сравнение с периода преди въвеждането на извънредното положение, допълва той.

"Пазарът на недвижими имоти е пряко свързан с основните икономически отрасли. Когато те са във възход, е нормално да наблюдаваме ръст на обемите в сектора. Обратната зависимост също е валидна – период на забавяне на икономиката ще бъде съпътстван със забавяне и рецесия на жилищния пазар", коментира Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на Адрес "Недвижими имоти". Според нея обемът на клиентите с непроменени доходи се свива значително, тъй като кризата е засегнала почти всички сектори, а това ще промени финансовата достъпност на жилищата и ще доведе до ограничаване на сделките.

Тя отбелязва, че в началото на извънредното положение клиентите на компанията й са предпочели да изчакат заради множеството неизвестни около ситуацията с коронавируса. "Но вече виждаме как хората постепенно започнаха да се приспособяват. Тези, които активно търсят жилище, продължават да разглеждат оферти и да се интересуват от предлагането“, казва Тенекеджиева.

Компанията отчита увеличение на запитванията през последните дни, като посещенията на сайта й са отбелязали ръст от 30% спрямо първата седмица на извънредното положение, а огледите са се покачили с 20%, макар че остават с 4,5 пъти по-малко в сравнение с обичайния им средноседмичен брой.

„Някои от собствениците, обитаващи жилищата, които са обявили за продажба, предпочитат да изчакат. Продажбите са основно от клиенти, излизащи от инвестиция“, казва Тенекеджиева.

В същото време купувачите са възприели изчаквателен подход и интересът им към покупка на имот е намалял в пъти, отчитат от компанията за недвижими имоти „Явлена“. „Това обаче дава възможност на продавачите при бърза и адекватна реакция, изразена в промяна на цени и условия от тяхна страна, да реализират имотите си бързо и да си осигурят свободни парични средства“, казва Изабела Клисарска, управител на „Явлена“ и сертифициран оценител.

Според нея трайността и посоката на промяната в поведението на продавачите и купувачите в дългосрочен план ще зависят основно от продължителността на кризата. Към момента обаче пазарът продължава да се движи от жилищни нужди. „На преден план излизат все повече търсения на изгодни имоти, а купувачите могат да бъдат разделени в две категории – хора със спешна нужда от имот и купувачи-инвеститори, които оценяват изгодния имот“, отбелязва Клисарска.

Хората ще продават големите си апартаменти, търсейки по-малки жилища с цел оптимизиране на разходите

Гергана Тенекеджиева очаква купувачите да бъдат в по-силна позиция на пазара, като някои ще изчакват раздвижване в цените, а други ще използват момента да сключат изгодна сделка, настоявайки за по-големи отстъпки „Продавачите, които не бързат да реализират сделка, ще са в изчакваща позиция предвид по-ниските от очакваните оферти, които ще получават за имотите си. Ако преди COVID-19 собствениците на имоти продаваха жилищата си, за да си купят по-големи имоти, то сега предстои обратната тенденция, наблюдавана и през предходната криза. Хората ще продават големите си апартаменти, търсейки по-малки жилища с цел оптимизиране на разходите“, казва тя.

Търсят се къщи в околностите на градовете

Спад на запитванията и на активността с около 70% през първите две седмици на извънредното положение регистрират в компанията за недвижими имоти Bulgarian Properties. От началото на април обаче хората са започнали да се приспособяват към специалния режим на работа и броят на запитванията се е увеличил, казва изпълнителният директор на Bulgarian Properties Полина Стойкова.

„Прави впечатление, че хората, които сега сключват сделки за покупко-продажба, са много по-подготвени, информирали са се предварително за имота, включително чрез онлайн възможностите, които предлагаме, и са готови да вземат решение за покупка веднага след огледа. Те си дават сметка, че огледен туризъм при сегашните условия е невъзможен и започват да се пренастройват“, отбелязва тя. 

Според нея интерес има, но купувачите са в етап на изчакване и преосмисляне. „Когато публикуваме нова обява на сайта си, получаваме запитвания и това важи за всички големи градове“, казва Стойкова. Купувачите вече предпочитат завършени имоти пред жилища на етап строеж, особено в начален етап на строителство, въпреки че имотите ново строителство с атрактивна цена също привличат интерес, а къщите в околностите на големите градове и по морето започват да стават хит.

От „Явлена“ също констатират, че през последните седмици общият интерес на купувачите към имоти в градовете отслабва и все повече се засилва интересът към покупка на имоти в околоградските райони. „Тази тенденция започва да се усеща и в по-големите градове в цялата страна. В някои населени места като Ямбол и Сливен например въвеждането на извънредното положение създаде по-резки промени и пречки за сключване на сделки, отколкото на други места. Причината беше, че допреди въвеждането на новия Закон за мерките и действията по време на извънредното положение местните служби по вписванията фактически бяха преустановили работа, а това от своя страна не позволяваше да се сключват сделки в нотариална фирма. Сега вече службите работят и има установен ред за осъществяване на сделки“, казва Изабела Клисарска.

Последна актуализация: 23:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 12 rate down comment 0
Yanis83
преди 3 години
Изпечените спекуланти казват:"Не ми хвали стока,не ми хвали цена,хвали ми пазара!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 7
gabarduk
преди 3 години
Вярно , че търсенето определя цената. Но да се има в предвид и предлагането. Едва ли някой купил на 1000Е квадрата ще го продаде на 800Е. Като няма и предлагане и тъсене цените ще си останат. Д му мислят строителите. Те ще трябва да се съобразят с новите условия и ако с кредити строят то ще трябва бързо да ги продадат за да си покрият кредитите. Който строи обаче със собствени средства може да почака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 2
wag1111
преди 3 години
И аз мисля, че кризата ще започне да се усеща съществено чак към края на годината. Сега още е рано. Всяко ново съкратено работно място води до следващо и т.н.. Затова и аз съм пас до 2021 или поне до Ноември. До тогава здраво работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 20 rate down comment 0
Веск
преди 3 години
Твърде рано е отчаяние и оптимизъм съответно у строители/брокери и купувачи. С 10 милиарден заем плюс парите от ЕС - още поне няколко милиарда може да се изработи план Маршъл условно казано. Парите ги има, Маршъл го няма. Нито един сериозен икономически експерт нямат управляващите или ако имат го крият и не им личи определено. Преписани от този и онзи нахвърляни мерки работа не вършат. Моята прогноза лична за сега е 6 месеца влошаване на ситуацията и след тях 2 години за да излезем на стабилен растеж, което не значи да се върнем или задминем нивата от 2019та. Говорим връщане към растеж. С умела политика каквато няма да видим с тази власт може и малко по-бързо ако и западните ни партньори се съвземат. Така, че за намаляване на цени има време 2 години поне. Ще почакаме за купуването. Лихвите ще се вдигнат, но не знаем с колко. Заемът като процент от цената ще намалее, ще трябва начален капитал повече. 12 годишния цикъл на икономиката на света е факт. За мен кризата си беше готова, вируса я ускори, а сега чакаме да видим дали и ще я задълбочи. Според мен да. Имаме крадитен рейтинг заевтини заеми, но нямаме макроикономисти дето да дадат насоките, имаме де, ама никой не ги пита. По-скоро астрологията дава смяна на властите навсякъде по света, въобще времена за промени. Така, че до края на годината съм повече от пас. Направо ме няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Още малко трябва да почакаш, сега още са с надути гърди, карат на квото са събрали предварително от миналата година и в началото на тази.След година някъде гащите ще са долу.Оглеждай се и сега, вече има ново строителство близо до Акт16 на 700 евро в София.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 4
wag1111
преди 3 години
От около 2 години чакам този момент и ако се окажеш прав за намалението на цената вместо 2, ще мога да взема поне 4 и да ги реновирам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 0
Mnk17
преди 3 години
То потъването се определя от купувачите, като няма кой да купува и народа си отива по родните села. Нормално е търсенето на кутийки в София да намалее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 3
panther
преди 3 години
Няма страшно! Жилищният пазар в България е стабилен като Титаник!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Според мен, ще има следните последствия в близко бъдеще:1. Як спад в продажбите, нещо като 5% от 2019.2. Як спад в цените, поне 35-40%. Ще има и добър улов за хора с кеш и закъсали строители.3. Минимизиране на разходите на купувачите, защо ти е да плащаш няколко хиляди евро комисионна на някой, че да те разведе по някои имоти, вместо да идеш САМ и да се договориш с инвеститора?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 0
Painkiller
преди 3 години
Оф, голяма мъка е на легнала и инвеститорпета, и брокрчетата. През ден ни пускат облъчващи статии как днес сме зле, ама след известно време ще сме си по старому и цените ще са в небесата отново. Даже онзи Ден Ивайло Митев от Идея Хоум се напъна още, та каза, че понеже пазарът бил изключително справедлив, след рестарт почваме от същите цени... Е, как никой друг освен пряко заинтересованите от продажби на имоти, не вижда през тия розови очила. Но пък ако има наивници да им вярват, на тях не можеш да им помогне никой...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още