IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Късен летен сезон - ваучери за туризъм, безплатни чадъри и шезлонги

Министерството на туризма разработва различни мерки в подкрепа на евентуалния бъдещ късен летен сезон през юли и август

11:16 | 14.04.20 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Министерството на туризма разработва различни мерки в подкрепа на бъдещ късен летен сезон. Сред тях са схема за ваучери за туризъм, безплатни чадъри и шезлонги и други. Това обясни министърът на туризма Николина Ангелкова по БНТ, като уточни, че вариантите са с идеята, че в България ще има късен летен сезон - през юли и август.

Разработена е примерна схема за ваучери за туризъм, насочени към вътрешния пазар, който ще бъде фокус тази година. Експерти в министерството разработват кризисна рекламна стратегия. Ако отпадне концесионното възнаграждение, може да има безплатни чадъри и шезлонги, каза Ангелкова.

Разработват се препоръки към наематели и концесионери по отношение на туроператори, хотелиери и ресторантьори, така че да има оптимално отношение към туристите. 

Мобилно приложение ще дава данни къде има свободни шезлонги, чадъри, с информация за хигиенно-санитарните норми.

Ангелкова посочи, че в момента секторът не работи в световен мащаб. Близо 1 милион души губят работните си места в света на ден по данни на Световната организация за туризъм. В България до момента има над 70 000 безработни от сектора, като 23,7% от тях са в „Ресторантьорство и хотелиерството“.

Около 48 на сто от фирмите в туристическия сектор са се възползвали от мярката 60/40. Над 38 000 са запазените работни места чрез схемата, което показва, че мярката дава резултат, каза министърът на туризма. Тя уточни, че от началото на кризата с коронавируса над 70 хил. души са се регистрирали в бюрата по труда, а от тях 23,7% са служители в ресторанти и хотели. По думите ѝ вече е договорено екскурзоводите, аниматорите и планинските водачи да имат право също на безлихвени заеми.

Няма отменени резервации за периода след 15 юни за българското Черноморие, каза още министърът на туризма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
gabarduk
преди 3 години
И нека започне поредния цирк. Ще обявят безплатни чадъри и шезлонги за да заблудят овчиците. И като заблеят от морето че всичко пак се плаща по 20-30лв ще стане ясно че пак ще се ходи в гръцко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
Веск
преди 3 години
Дотук мерките са неадекватни, касаят само някои групи засегнати, раздават се заеми на закъсали, което е подигравка. Реално помощ няма за хората. Вероятно ще помагат само на определени фирми - подходящо позиционирани политичеси и спонсорски. Мутренските бизнеси. Първо хората може да останат без отпуск -какви ваучери тогава. Кой ще вземе неплатен отпуск ако е закъсал с парите да ходи на море. Туризма е сив мутренски отрасъл. Официално е 15-16 процента от БВП мисля, но колко ли е неофициално. От него може да закъса държавата повече от очакваното. Мерки нека има, но с акъл, обмислени, а не преписани от Германия и не знам си къде още. Като цяло ваучерите за море и почивки са добра идея - за сега трябва да са точно идея. Може да се наложи спешно да се раздават ваучери за храна и сметки на закъсали. Страшно мого хора наистина я закъсаха. Нормално е при 40-50 процента бедни. Нормално е логически, но като гледам какво става край мен не е нормално. Големите вериги магазини се опразниха, пазарите и те, няма хора, а и препълнените колички са малко. Може да са се презаредили хората, но не мисля, че е това. Влошаването ще върви още с месеци независимо от това ще се вдигнат ли поне крутите мерки през май. После поне 2 години за да стабилизираме нещата на растеж и то само ако сгънем вируса някъде в ъгъла, За сега той повтаря в Азия за съжалеие. Не съм от тия дето плюят как да е, но капацитет не виждам у финансово-икономическата група министри така да ги нарека. Финансов, икономически, земеделски, енергиен, регионален, туризъм. Кой от тях може да предложи план маршъл за изправне на страната. Освен КОЙ да помага, ама на кого ли. Н богатите ще помогнат. У нас е така. Знаем го.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
Бидонойл
преди 3 години
Не го разбирам какво е това злорадство от потъването на бизнеси. Нека всичко е точно както казваш, туризмът се държи от мутри, но ако някои от бизнесите на мутрите фалират, те от глад няма да умрат, утре ще започнат нови. А потърпевши ще са хората, които остават без работа. Нямаш идея колко много хора се хранят от туризма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
markov
преди 3 години
Аре стига с това плюене по принцип. По Българското черноморие което обикалям много често има и презастроени места и места в относително диво състояние. Въпрос на вкус на всеки е къде ще почива. Аз лично районите около Несебър и Созопол ги прескачам защото са презастроени за моя вкус, но като гледам явно има достатъчно туристи и за там ........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
Bones
преди 3 години
По родното ***, едва ли... Съчетанието от свободно плуващи в морето фекалии + отличната ни "храна" по заведения и хотели, може само да доведе до още по-големи щети върху организма. И нека си кажем истината в очите. В БГ така наречения туризъм на 95 % се държи от мутри, политици и свързани с тях калинки, които бетонираха и превърнаха в гето цялото Черноморие. Да потъват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Whitestar
преди 3 години
Според традиционните медицински специалисти излагането на силна слънчева светлина, в съчетание с йодни изпарения и по-високите летни температури ни гарантира, до една значителна степен, предпазването от всички видове грипни вируси! Явно това ще даде тласък на туризма, който би трябвало да отчете и ръст! Този шанс зависи от подходящата маркетингова политика на бранша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още