IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 причини за съмнение в данните за Covid-19 в САЩ

Истинската цена на пандемията може никога да не стане известна

13:06 | 14.04.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Ако сте като мен, значи наблюдавате ежедневните данни за коронавируса, търсейки проблясъци на надежда сред различните криви: на заразени, хоспитализирани, интубирани, починали, пише Кати О’Нийл за Bloomberg.

Само ако имаше повече разбиране. Колкото повече гледам числата, толкова повече виждам недостатъците им. Ето моите топ 10:

1. Данните за броя на заразените не говорят почти нищо. Само хората, които са тествани, могат да бъдат броени, но все още няма достатъчно тестове, може би с изключение на Исландия. Най-доброто, което можем да направим, е да преценим колко хора са болни, като предположим какъв процент от заразените могат да бъдат тествани. В САЩ например доказателствата сочат, че хората трябва да са достатъчно болни, за да бъдат хоспитализирани. Около 10% от случаите заслужават хоспитализация, така че действителният брой на заразените може да е около десет пъти по-голям от съобщения.

2. Тестовете не са точни, като неточностите не са симетрични. По-специално, те произвеждат много повече фалшиви отрицателни резултати, отколкото фалшиви положителни - което означава, че те са склонни да показват, че хората са добре, когато всъщност са болни. Някои изследвания сочат, че фалшивите отрицателни резултати може да надвишават 30%. Това означава, че оценките за истинския брой инфекции би трябвало отново да са завишени.

3. Броят на тестовете не е равен на броя на тестваните хора. Тъй като тестовете са толкова неточни, някои хора се тестват два пъти, за да бъдат по-сигурни в резултатите. Това означава, че делът на тестваното население в сравнение с броя на хората, за които е установено, че са заразени, рисува по-розова картина от реалността, давайки още една причина да се смята, че действителният брой на заразените е по-голям.

4. Данните не са синхронизирани. Хората понякога умират седмици след като са хоспитализирани, а те се хоспитализират седмица или повече след положителния тест за вируса. Така че може да очакваме кривата с „броя на смъртните случаи“ да стане по-плоска доста дълго след като кривата с „броя заразени“ стане такава. Добрата страна на това изоставане е, че тъй като възстановяването отнема повече време от леталния изход, смъртността ще намалее с течение на времето.

5. Значението на хоспитализацията се променя. Наскоро намаляването на болничните приеми бе представени като положителен знак. Но сега отнема много повече време, за да бъде настанен някой в ​​болница. Горещите линии са задръстени, линейките са оскъдни, стандартите за хоспитализиране драстично се промениха и хората избягват претоварените спешни отделения. Така че по-малкото хоспитализации не означават непременно, че ситуацията се подобрява.

Последна актуализация: 17:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 4 години
хаха ... друго си е да идеш на поклонение пред "цар джамия" в православният център на света ... то и там какво им се пече на (цензура) , ама дано се оправят ... я да изплакнеш окото с един шоколад и да мислиш по-малко за политика ...https://***.youtube.com/watch?v=IxGvm6btP1A&list=RDMMIxGvm6btP1A&start_radio=1п.с. шоколадът се казва теяна тейлър ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
Biso
преди 4 години
Напълно спокойно можехте да спестите "САЩ" в заглавието на статията. Поднесената информация/разсъждения се отнасят в пълна сила за всички повече или по-малко засегнати от коронавируса страни.Миналата седмица наблюдавах данните от Китай за нови случай на болни от коронавирус - 5-6 дена подред докладваха за 31 нови случая. На 7 ден докладваха за 62 слуая. И това при положение, че седмица, десет дена по рано бяха поставили под карантина район с 600К население. Както се казва, лъжа, по-голяма лъжа, статистика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 5
дядя Вова
преди 4 години
""
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
дядя Вова
преди 4 години
На тия, които мислят, че САЩ имат проблеми да им се резне достъпът до щатска виза. Така няма да могат да се поклонят на Статуята на Свободата и няма да могат да се нарекат хаджии!И както е казъл класика: всеки проблем си има име, фамилия и адрес!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още