IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондът на фондовете предоставя 170 млн. лв. гаранции в подкрепа на бизнеса

До две седмици ще са ясни условията, при които банките ще предоставят нови финансови инструменти за големи фирми, МСП, стартъпи и социални групи

11:33 | 14.04.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

До няколко седмици Фонд на фондовете ще предостави нов гаранционен продукт от 170 млн. лева гаранции на банките, като се очаква в следващата една година те да обезпечат портфейл от 850 млн. лева кредити в подкрепа на фирми, стартъпи, социални групи, фондове за градска среда.

Това обяви изпълнителният директор и член на управителния съвет на „Фонд мениджър на финансови инструменти в България” Светослава Георгиева. По думите й тази гаранционна схема е специално създадена, за да отговори на ликвидните нужди на малките и средни предприятия в момента на криза. Това ще са предимно оборотни средства, предоставени под формата на дългосрочни кредити за срок до 10 години.

Става въпрос за финансови инструменти за гарантиране на кредити с ниски лихви с дълъг период на връщане, от които ще могат да се възползват фирмите и самонаетите лица. Фондът ще си партнира с търговските банки, с които тепърва ще се водят разговори за конкретните условия за финансиране.

Според Александър Георгиев, изпълнителен директор на Фонда, преговорите с търговските банки трябва да приключат до „седмица-две“.

Обмисляме ретроактивна дата на гаранциите. Тоест кредитите,  отпуснати след датата на извънредното положение, да могат да се възползват от изгодните условия и кредитът да се предоговори на по-ниска лихва. Не можем да се ангажираме дали ще стане след седмица или две, но искаме да компенсираме този недостатък“, обясни Александър Георгиев.

Той посочи, че за банките ще има лихвена субсидия  - ще им се предостави гаранция, а Фондът ще поемем риска и  тези такси за кредитополучателите в ресурс, който ще поеме пазарната лихва. „ Управляваме ресурс от европейски институции и трябва да сме внимателни по това направление“, напомни изпълнителният директор на Фонда.

Той заяви, че няма да се преразглеждат лихви на вече отпуснати заеми, „но има напреднали проекти и гаранционната схема не изключва допълнително финансиране“. Александър Георгиев съобщи, че що се отнася до фондовете за градско развитие досега няма запитване от общини, които да са затруднени при обслужването им.

Председателят на управителния съвет на Фонда Мартин Дановски  потвърди, че ще се разшири помощта за сектори като транспорт и туризъм, където има започнати проекти, като целта е да се облекчи административната тежест с финансовите инструменти на Фонда като се таргетират инвестиционни цели.

За големите фирми

Ще има таван на гаранцията за отпускане на кредити по новия финансов инструмент за големи фирми до 1,8 млн. евро. „Разбира се, ако компанията е с по-сериозно присъствие и капацитет, банката може да отпусне много по-голям кредит, но ние ще се ограничим в тази гаранция. Предварително ще сме се уговорили на какви условия трябва да отговаря кредитополучателят, за да се възползва от гаранцията“, уточни Александър Георгиев.

Светослава Георгиева подчерта, че целта е да се подкрепят предприятия, които са в икономическа несигурност. Предвижда се намаление на административната тежест за кандидатстващите фирми.

„Инструментът ще бъде с лесен достъп през банковата система", поясни тя и заяви, че се обмисля възможността кредитите да бъдат безлихвени, особено при фирми, които имат желание да запазят заетостта си такава, каквато е била до момента на кризата. Предвиждат се и удължени гратисни периоди по главницата“, обяви Светослава Георгиева.

Помощ за стартъпи

Фонд на фондовете ще използва и вече съществуващ инструмент в портфолиото си за подкрепа на стартиращи предприятия и самонаети лица. „Става въпрос за предприятия, които скоро са стартирали дейността си и имат кратка или никаква бизнес история. Те могат да са създадени от млади хора до 29 години, от хора с увреждания и трайно безработни. Целта е да се поддържа заетостта в малкия частен бизнес и самонаетите. Тази мярка вече е налична на пазара чрез банките, с които работим. Инструментът има на разположение 24 млн. лв., с възможност за допълнително финансиране, ако инструментът бъде бързо изчерпан“, информира Светослава Георгиева.

Фонд на фондовете ще използва и още един съществуващ инструмент за подкрепа на стартиращи компании и иновативни предприятия, които според ръководството на институцията „са бъдещето след кризата.

„Това са компаниите, които подкрепени днес с нашия ресурс, ще могат да спомогнат за по-бързото възстановяване на икономиката и по време на кризата да имат сигурно финансиране и да влагат за дейности с висока добавена стойност. За тях имаме 150 млн. лв. за дялови инвестиции, рискови инвестиции в стартиращи компании“, каза още изпълнителният директор на Фонда. „Целта ни е да ускорим инвестициите, да облекчим условията и стартиращите компании да се възползват лесно от тях“, каза Георгиева.

Гаранциите

Изпълнителният директор на „Фонд мениджър на финансови инструменти в България” Александър Георгиев поясни детайли от основния инструмент, който ще бъде предложен като антикризисна мярка – портфейлната гаранция.

„Беше обявено, че Българската банка за развитие  ще приложи такъв инструмент, ние също го прилагаме. Считаме, че това е най-подходящият отговор на ситуацията, така че да облекчим финансовия товар върху всички компании и да дадем малко повече увереност на банковата система, която да изиграе своята роля в подпомагането на бизнеса”, уточни Георгиев.

Според него портфейлната гаранция е най-сполучливият продукт, който би могъл да се използва като антикризисна мярка.

„Хубавото при него е, че той може да остане да се ползва и след изтичането на периода на извънредното положение. Удачен е и за възстановяване във времето, в което банките биха били несигурни да кредитират бизнеса. Но с помощта на една такава гаранционна схема те могат да имат увереност да го правят”, допълни още той.

Георгиев внесе яснота за инструмента, който е предвиден за най-малките участници в стопанския живот – микропредприятията.

„Подготвили сме схема, която да осигури финансиране за техните начинания под формата на кредити. Разработваме схема тези кредити да са безплатни за тях”, уточни изпълнителният директор на „Фонд мениджър на финансови инструменти в България”.

Заеми за уязвими социални групи

Този продукт таргетира целева група от крайни получатели, които по принцип нямат лесен достъп или въобще нямат достъп до банково финансиране. Това са фирми без кредитна история, за които банките не поемат риск да финансират. По тази програма фирмите могат да получат до 50 хил. лева кредит за оборотни  и инвестиционни средства при по-ниски от пазарните лихви.

„Водим разговори с Министерството на труда и социалната политика за да облекчим допълнително условията по този инструмент и дори да предложим безлихвени кредити. Така че те да са от най-голяма полза за тези най-уязвими групи фирми“, обясни още Светослава Георгиева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
телец
преди 4 години
А за безработните пенсионери!? Нищо Пак както винаги! Пенсионерите не са ли еднакво потърпевши в сравнение със всеки друг? Дори са по- потърпевши поради лошото си здравословно състояние и ограничени възможности!!!???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още