IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Удължаването на блокадата във Франция задълбочава рецесията в страната

Избрахме да поемем дълга и да спасим икономиката си: повече дълг за по-малко фалити, казва финансовият министър Бруно льо Мер

13:28 | 14.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Френското правителство беше принудено да преразгледа своите икономически и финансови прогнози два пъти за по-малко от седмица, след като президентът Еманюел Макрон удължи блокадата за борба с коронавируса, информира Bloomberg.

Франция ще увеличи разходите си за стимулиране на икономиката, която може би ще се свие с 8% през тази година, вместо по-рано очакваните 6%.

Допълнителните разходи за подпомагане на компании и служители ще увеличат бюджетния дефицит, а ситуацията може да се влоши още повече заради несигурността около здравната криза в Азия, икономиката в САЩ и разпространението на вируса в Африка, заяви министърът на финансите на Франция Бруно льо Мер.

„Трябва да сме много предпазливи по отношение на тези оценки“, каза той в интервю за BFMTV.

Публичните финанси на Франция са разклатени, тъй като държавата покрива по-голямата част от доходите на съкратените служители, забавя или дори отменя събирането на данъци и гарантира заеми, за да се избегнат фалити.

Льо Мер заяви, че държавата очаква да похарчи около 24 млрд. евро за частични обезщетения при безработица, а общите спешни разходи могат да бъдат повече от предвидените 100 милиарда евро, ако е необходимо.

Министърът на публичните финанси на Франция Жерал Дармани заяви за радио France Info, че дефицитът на страната ще достигне 9% от БВП, а държавният дълг - 115%. През миналата седмица правителството очакваше съотношение на дефицита и външния дълг към БВП съответно от 7,6% и 112%.

„Избрахме да поемем дълга и да спасим икономиката си: повече дълг за по-малко фалити“, каза льо Мер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още