IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Василев: Нямаме нужда от външен заем, а от влизане в ERM II

Въпреки кризата е избран подходящият добър момент правителството да подаде заявление за влизане в „чакалнята“ на еврозоната, смята икономистът

13:20 | 14.04.20 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

България е една от малкото европейски държави, която на този етап няма никаква нужда от вземане на кредити, има нисък дълг и може сама да си вземе колкото кредити иска. Ние нямаме нужда от милостиня, можем да се оправим сами, това заяви бившият министър на икономиката Николай Василев пред БНТ.

Икономистът е на мнение, че въпреки кризата е избран подходящият добър момент правителството да подаде заявление за влизане в ERM II на еврозоната.

„Много се радвам, че може би за 20-ти път премиер или правителство казва, че ще подаваме заявление за членство в ERM зоната“, коментира Николай Василев. Той се надява обаче сега да не е поредният най-добър момент, когато се говори в бъдеще време за подаването на заявката ни за еврозоната.

„Най-добрият момент е бил всеки един момент през последните 10 - 11 години и днес е по-добър момент отколкото след още 10 или 11 години." Дали обаче това ще е последното "ще", което ще се чуе от управляващите“, емоционално зададе въпрос Николай Василев, но заяви, че не знае отговора. Той е категоричен, че реториката на говорене за еврозоната не трябва да е за това, че там ще се „раздават едни пари“.

Икономистът е убеден, че страната ни трябва да стане част от тази общност, където по думите му има повече солидарност и механизми за подкрепа.

„България има много по-голяма вероятност да се нуждае от подкрепа, за мен позитивите са категорично много повече“, смята Николай Василев.

На въпрос не трябва ли да се притесняваме заради покачване на цените и инфлация при влизане в еврозоната, Николай Василев смята, че „няма време цял живот да се занимаваме с този въпрос".

„Няма данни на нито една страна при влизане в еврозоната това да се е случило. Освен това в този момент и предстояща криза не е ясно точно какво може да се очаква в световен мащаб с или без еврозона. Не е сигурно какво ни очаква - инфлация или дефлация. Последното вече се наблюдава в някои сфери като горива, имоти, автомобили на старо, поясни той и изрази опасение, че икономиката може да пострада за много дълго време от случващото се в момента. - Не е сигурно, че то ще бъде инфлация, при много стоки можем да говорим за дефлация.“

Икономистът заяви, че подкрепя мярката 60 на 40 на държавата за подкрепа на бизнеса е с добра пропорция.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Така казват неграмотните, не било важно да се пише правилно, форум било, не дисертация и т.н. глупости.А истината е, че цялата *** петолъчкаджии, сте неграмотни.А от един неграмотен човек какво може да се очаква, освен неграмотно написани глупости?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 4
dikens15
преди 4 години
Това е форум с коментари, а не докторска дисертация!!! Ако имаш нещо в главата напиши нещо, но след като нямаш мълчи.и чети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
Чачо
преди 4 години
суверИнитет?!?Бравос!Двойка по български, седни си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 9
Бидонойл
преди 4 години
Не знам какво му е подходящото на момента. Вярно, колкото по-скоро влезем, толкова по-добре, но Европа сега си няма други грижи, та с нас ще се занимава. А един пореден отказ би могъл да ни повлияе негативно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още