IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ако доларът устои на коронавируса, ще устои и върховенството на САЩ

Глобалната роля на зелената валута като сигурно убежище и водещо средство за търговия е несъмнена

18:21 | 04.05.20 г. 27
Автор - снимка
Създател
<p>
	Светът все още се уповава на долара. <em>Снимка: Getty</em></p>

Светът все още се уповава на долара. Снимка: Getty

В разгара на студената война Роналд Рейгън твърдеше, че съперничествата между нациите ще изчезнат, ако светът бъде нападнат от извънземни. Бившият американски президент беше прекален оптимист. Днес САЩ и Китай са изправени пред обща заплаха под формата на коронавирус, но не само че не се помиряват, ами и изглежда, че пандемията ожесточава съревнованието им, пише Гидиън Ракмън за Financial Times.

Видно е защо Китай може да подуши възможност в тази криза. Коронавирусът оголи слабостите на Америка, като същевременно направи много от силните й страни временно незначителни. Най-мощната военна машина в света не е много полезна срещу вирус, след като липсата на универсално здравно осигуряване изведнъж се превърна в заплаха не само за бедните, но и за цялото американско общество.

Икономическата и политическата система на Америка се люлеят. Един от всеки 10 работници в САЩ загуби работата си в рамките на три седмици. И републиканците, и демократите подозират, че другата страна ще използва пандемията, за да се опита да фалшифицира предстоящите президентски избори. Икономистът и колумнист Пол Кругман заяви наскоро, че самата американска демокрация е в опасност.

Междувременно китайското правителство твърди, че почти напълно е потиснало предаването на вируса в страната. Комбинирайте относителната стабилизация в Китай със заплахата от нова Голяма депресия и дълбока политическа криза в Америка, и става ясно как Covid-19 може да предизвика голямо изместване на силата от САЩ към Китай. Това дори може да отбележи края на американското превъзходство.

Разбира се, дебатът за упадъка на САЩ продължава десетилетия. Анализаторът е в лагера на поддържащите тезата за упадъка, като твърди, че ерозията на американската хегемония е реална и неизбежна. В същото време той припомня два важни въпроса, които преценяват тезата за прекомерния упадък.

Първият въпрос е: на коя валута в света най-много се доверявате? Вторият въпрос: къде извън вашата страна най-много бихте искали децата ви да следват или да работят? За по-голямата част от световната средна класа отговорите на тези въпроси са съответно доларът и САЩ. Ако това продължава да е така и след пандемията, тогава американското надмощие ще е преборило Covid-19.

Тези два измерителя на американската мощ може да изглеждат иманентни, но те имат по-широко значение.

Привлекателността на американските университети и компании е мярка за способността на страната да привлича таланти от цял ​​свят, като същевременно разпространява американските идеи и практики. Тя също така представлява вот на доверие за стабилността и отвореността на САЩ. Политическите възгледи, които хората прегръщат, понякога са по-малко значими от начина, по който гласуват чрез поведението си. Едно общо нещо, което Си Дзинпин и Барак Обама имат помежду си, е, че и двамата президенти имат дъщери, които са учили в Харвард.

Последна актуализация: 03:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 0 rate down comment 3
Ivel
преди 3 години
Някой спомня ли си оня стар виц за трика на китайката, нещо беше свързано с ограниченията да имат само по едно дете тогава, сега не ги знам как са. Та нещо си там с две тухли ги скопявали мъжете след първото дете. Каква връзка има това с темата, незнам, просто се сетих ама не мога да си го спомня докрая как беше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 6 rate down comment 2
крас
преди 3 години
Когато пазарите са затворени и няма обмен на стоки, ДОЛАРА като СВЕТОВНО ПЛАТЕЖНО СРЕДСТВО губи силата си. Това което отличава настоящата криза от тази през 2008 година е това, че ТОГАВА ПАЗАРИТЕ БЯХА ОТВОРЕНИ , НО НЯМАШЕ ЛИКВИДНОСТСега ситуацията е точно обратната на тази от 2008 година. ИМА ЛИКВИДНОСТ , НО НЯМА ПАЗАРИ. ПОЗНАЙТЕ В ТАЗИ СИТУАЦИЯ УКРЕПВА ИЛИ ГУБИ СИЛАТА СИ ДОЛАРА?!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 5
michaelis23
преди 3 години
началото на края му се видя с фючърсите на петрола, а тва не треаше да го праят така тия oръфляци ..... Глобалистите сами си го сложиха с тая измислена пандемия, с която си унищожиха и световната хегемония. Глобалните банскери, медийни, сороспийни и вирусни шемети искаха да турят прът в колелата на "популистите". Еее турихa го, да ама те как го мислеха то къде се пукна ..... :)) С тия си мaлоумни действия сами си ускориха края на глобализацията у тая и форма и долара кат техен етикет. Са добре дошли у новия популистки, изолационистки и прочее световен ред, състоящ се от много хегемони и от много валути .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 8 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Нищо незнаещ папагал, напоен с евтина пропаганда, с всеки пост се убеждавам, че дори не разбираш за какво се говори, просто си тук да си кажеш трите заучени реда.Относно индийците, имаш ли представа колко индийци в момента са СЕО- та на огромни корпорации?? Знам, че не знаеш.За тия фирмички чувал ли си?AdobeAlphabet (GoogleMicrosoftNokiaDeloitteNovartisPepsi CoMastercardDiageoWayfairMicronPalo Alto NetworksHarman International Industries...?Тия какви са, бягащи диваци с копия и ***, ли??Съжалявам те, честно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 3 години
Стоенчо нашепваше, че големите руски енергийни проекти са големи руски празни приказки. Нашепваше също, че русия ще затъне в пясъците на сирийското блато. Е кое от нашепванията му не се сбъдна??? Хихихихихи.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 3 години
Сорри, бъг..... в Далечният изток. Като подкуп за това си деяние, русия подарява на САЩ Аляска. Наистина сделката не е лоша за мужиците, въпросът е защо леят сълзи за тези вечни ледове до сега? През 30-те години на 20-ти век САЩ създават тежката промишленост на СССР. Автомобилостроителната промишленост се изгражда на основата на изнесените стари конвейри на Форд. През ВСВ Америка позволява на русия да победи Германия, защото иначе те трябваше да воюват с нея. Рузвелт заявява, че ще помагат на по-слабия за да могат по-лесно да се справят след това с него. Така и стана. Почти до края на 20-ти век, русия бе необходима на хегемона за да неутрализира евентуалното възраждане на Германия и Япония. Няма САЩ да воюват с тях я. Нещата се промениха. Двете бивши фашистки държави са цивилизовани, а наемника на хегемона(русия) се оказа прелъстена и изоставена блудница. Чао.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 7 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
в един реален военен сблъсък , самолетоносачите , а и самолетите върху тях стават куп ламарини , путуващи към дъното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 4
julian12
преди 3 години
Поредната помия излята от един от тримата ***. оръфаната ватенка. Колко неща не знае горкия ***....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 9 rate down comment 3
terziеv
преди 3 години
Доларът е железен, защото е обезпечен със самолетоносачи и огромен пазар. Може да се срине, ако загубят някой по-сериозен конфликт или ако изпаднат в демографска криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Ох, номер 1 от класацията най-Tъп ***, пак ли ти се напиняш да кажеш нещо?! Ето, гледай и ако не можеш да си преведеш, викни някой дето знае английски:https://imgur.com/m510XeL
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още