IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ако доларът устои на коронавируса, ще устои и върховенството на САЩ

Глобалната роля на зелената валута като сигурно убежище и водещо средство за търговия е несъмнена

18:21 | 04.05.20 г. 27
Автор - снимка
Създател
<p>
	Светът все още се уповава на долара. <em>Снимка: Getty</em></p>

Светът все още се уповава на долара. Снимка: Getty

В разгара на студената война Роналд Рейгън твърдеше, че съперничествата между нациите ще изчезнат, ако светът бъде нападнат от извънземни. Бившият американски президент беше прекален оптимист. Днес САЩ и Китай са изправени пред обща заплаха под формата на коронавирус, но не само че не се помиряват, ами и изглежда, че пандемията ожесточава съревнованието им, пише Гидиън Ракмън за Financial Times.

Видно е защо Китай може да подуши възможност в тази криза. Коронавирусът оголи слабостите на Америка, като същевременно направи много от силните й страни временно незначителни. Най-мощната военна машина в света не е много полезна срещу вирус, след като липсата на универсално здравно осигуряване изведнъж се превърна в заплаха не само за бедните, но и за цялото американско общество.

Икономическата и политическата система на Америка се люлеят. Един от всеки 10 работници в САЩ загуби работата си в рамките на три седмици. И републиканците, и демократите подозират, че другата страна ще използва пандемията, за да се опита да фалшифицира предстоящите президентски избори. Икономистът и колумнист Пол Кругман заяви наскоро, че самата американска демокрация е в опасност.

Междувременно китайското правителство твърди, че почти напълно е потиснало предаването на вируса в страната. Комбинирайте относителната стабилизация в Китай със заплахата от нова Голяма депресия и дълбока политическа криза в Америка, и става ясно как Covid-19 може да предизвика голямо изместване на силата от САЩ към Китай. Това дори може да отбележи края на американското превъзходство.

Разбира се, дебатът за упадъка на САЩ продължава десетилетия. Анализаторът е в лагера на поддържащите тезата за упадъка, като твърди, че ерозията на американската хегемония е реална и неизбежна. В същото време той припомня два важни въпроса, които преценяват тезата за прекомерния упадък.

Първият въпрос е: на коя валута в света най-много се доверявате? Вторият въпрос: къде извън вашата страна най-много бихте искали децата ви да следват или да работят? За по-голямата част от световната средна класа отговорите на тези въпроси са съответно доларът и САЩ. Ако това продължава да е така и след пандемията, тогава американското надмощие ще е преборило Covid-19.

Тези два измерителя на американската мощ може да изглеждат иманентни, но те имат по-широко значение.

Привлекателността на американските университети и компании е мярка за способността на страната да привлича таланти от цял ​​свят, като същевременно разпространява американските идеи и практики. Тя също така представлява вот на доверие за стабилността и отвореността на САЩ. Политическите възгледи, които хората прегръщат, понякога са по-малко значими от начина, по който гласуват чрез поведението си. Едно общо нещо, което Си Дзинпин и Барак Обама имат помежду си, е, че и двамата президенти имат дъщери, които са учили в Харвард.

Последна актуализация: 03:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 5 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 3 години
Забравил си един основен съюзник на САЩ , това е .?.?.?. русия. След кримската война русия е в немилост в Европа. Единственият съюзник който царя намира това са САЩ. Те позволяват на русия да отнеме от Китай огромни територии в дале
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
"...индийци, като подбират само каймака."https://***.youtube.com/watch?v=0AxyTMQleDYПОЧЕМУ ИНДУСЫ КАКАЮТ НА УЛИЦЕ в США? ЗАЧЕееМ? Жизнь в США и Канаде минусыАйде на каймака , *** ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 7
ing5rov
преди 3 години
"САЩ пистоянно се обновяват, виж дори структурата на емиграцията, преди е била основно европейци, сега е основно китайци и индийци, като подбират само каймака."Хахаха... абе ти верно си поне триесе години изостанал ... де живееш бе , мислех , че си *** на хранилка , да те ъпдейтват поне веднъж месечно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Всъщност, ако измерваш спрямо номер 2, то същите са с много лоша демография, ужасно застаряващи и с много ниска раждаемост. Номер 1 имат демиграфия, каквато поискат, те просто си избират кой да пуснат от опашката. А при номер 2 никой не иска да ходи.Петродоларите са само една част, света се движи от иновациите и технологиите, а къде се случват те? :) Да, има много примери за рухнали империи. Но всичките са от самозабравили се диктатори. САЩ пистоянно се обновяват, виж дори структурата на емиграцията, преди е била основно европейци, сега е основно китайци и индийци, като подбират само каймака. Когато има синергия между всички, без значение на раса, пол и сексуална ориентация, няма какво да бутне кулата. САЩ отдавна не е класическата държава, а е привлекателна точка за всеки, който има акъл и дyпе.Докато това е така, ще са номер 1.Като при фирмите - без хората вътре са само имена.Между другото - виждаш ли, можеш и нормално да разговаряш, че да тече приятно темата.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
"Затова Запада победи СССР, защото единия съю се основаваше а робство, а дргия на свобода,равноправие и уважение."Гениално ... туй Стовенчо ли ти го пошъпна на ухото ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 9
korn
преди 3 години
САЩ не са много пред номер две, в много неща, даже са номер две. Но силата на САЩ е в съюзниците които има. Със САЩ са ЕС, Австралия, Канада, Япония, Швейцария, Норвегия, Турция, Израел, СА и други по малки играчи. САЩ винаги се грижи за своите съюзници и в много от тези държави хората живеят по добри от самите американци.САЩ винаги са отпред на фронтовата линия и вършат черната работа Всеки от съюзниците може да наруши санкциите които САЩ налага на други, но не го прави защото като си направи сметката,разбира че със американците е по добре. Кои са съюзниците на Китай? Какво може да ти предложи Китай? Или Русия-кои са съюзниците наРусия,как живеят хората там? Кои държави са в Евроазийския съюз? Затова Запада победи СССР, защото единия съю се основаваше а робство, а дргия на свобода,равноправие и уважение. Но китайците не са като руснаците, а са практични и мъдри хора, така че едва ли ще се впуснат в безсмислена война. По вероятно е да сключи сделка и примирие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 2
Grosss
преди 3 години
От номер 1 до 1945 г сега е на 5 позиция,това е животът суров и куров.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 13
Стоян Петров
преди 3 години
Хихихихи ..... отдавна не бял чувал тази измислица петродолар. Как се котира спрямо еврото? .... и земята е плоска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 3 години
Че какво и е на лирата сега? Давам ти долар за лира. Съгласен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 1
mariata
преди 3 години
Аз съм напълно съгласен с доводите ти.ОБАЧЕисторията винаги се повтаря. Вечно царство няма. И Египет и Вавилон са били велики. Да не говорим за Рим - Рим е притежавал в голяма степен от нещата, които са типични и за САЩ, но е бил изяден отвътре и превзет от варварите.И аз мисля, че САЩ и USD все още са номер 1 и много пред номер 2. Но разликата все по-бързо се топи. Номер 1 става твърде задлъжнял, а структурата на населението му се влошава както и сегрегацията му. Петродоларите стават все по-малко модерни, защото петролът губи все по осезаемо позиции. Златото им в ФН май е в голям процент волфрам. Изнесоха производството в Китай, но трудно ще си го приберат обратно - и те като западноевропейците се оттучиха от индустриален и селскостопански труд.И все пак не вярвам следващите 2-3 години да загубят номер 1, но след 5 или 10 не се знае
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още